Gå videre til hovedindhold

Typer af SPF

13. maj 2022Notino
Du ved, at det ikke kun er på ferien, at det er et must at bruge SPF-produkter, men du giver fortabt i det store udvalg af produkter. Vi rådgiver dig om, hvilke typer beskyttelse der findes, og hvilke der er ideelle til en dag i byen eller ved vandet, hvor du kan dyrke sport eller solbade på stranden. Solen vil gøre din hud smuk, men ikke skade den.

Sådan vælger du den rigtige solbeskyttelse

En vigtig faktor er symbolerne på præparaterne. UVA og UVB er standard. UVA beskytter os mod hudens aldring, UVB beskytter os mod solskoldning. Derfor er det vigtigt at holde øje med begge disse symboler på produktemballagen. 

Personligt kan jeg godt lide både kemiske og mineralske filtre. Generelt er begge dele meget gavnlige, men nogle mennesker foretrækker de mineralske. De er særligt velegnede til sensitiv hud og til børn. Nogle mærker kombinerer begge typer filtre. Hvis du er allergisk over for sollys, er det bedre at bruge et mineralsk filter. En behagelig bonus er, at det som regel er mere miljøvenligt.

Teksturen er lige så vigtig. Hvis du har lidt fedtet hud, skal du vælge lettere emulsioner med en konsistens, der ikke klistrer. Den klumper ikke under foundation. Capital Soleil Mattifying 3 in 1 beskyttende, matterende ansigtscreme SPF50+ er velegnet til hud, der er tilbøjelig til at have en øget talgproduktion. Det er ikke tilrådeligt at anvende flere lag på denne hudtype. Det er derfor bedst kun at anvende et hudserum og en beskyttende creme.

TIP! Hvis dit SPF-præparat klumper, kan du springe over at påføre din dagcreme og blot bruge et serum. Nutidens SPF-præparater har samme fordele som dagcremer.

Olieformler er meget attraktive. De giver huden glans. Nogle olier har en mere fedtet konsistens, mens andre opfører sig som en tør type olie. Olieprodukter med SPF kan indeholde fint gyldent glitter, der ser meget flot ud på kroppen.

Kan du lide sport? Så vil du sætte pris på de praktiske sprayprodukter, der er meget nemme at anvende. De giver normalt en højere vand- og svedmodstand og er særligt nemme at påføre igen, når der er behov for det, og det første lag ikke er tilstrækkeligt. Du kan bruge dem når som helst og endda oven på foundation, så du bevarer solbeskyttelsen. De har en høj beskyttelsesfaktor.

Sun Sunsistick stick SPF 50+, der beskytter sensitive steder, giver et højt beskyttelsesniveau og anvendes primært lokalt. Perfekt til at beskytte læber, næse, ører og andre sensitive steder. Tænk også på, at tatoveringer, ar og hud efter dermatologiske procedurer kræver en høj SPF-faktor og praktisk anvendelighed. Præparaterne plejer derfor at være gennemsigtige, men kan være tonede. De giver ofte en lysere belægning for at vise dækningen.

Produkter

Hvordan beskytter du dit hår mod solen?

Vidste du, at dit hår har brug for solbeskyttelse ligesom din hud? Uanset om du har grovere og mere porøst hår eller en sart og sensitiv hovedbund, bør du give dit hår ekstra pleje, især hvis du er på stranden, og saltet påvirker dine hårtotter ud over solen. Håret bliver overdrevent tørt, og hovedbunden kan være lige så medtaget som huden. Ud over UV-filtre indeholder mange hårprodukter også nærende olier, der regenererer eller fugter håret. 

Kérastase Soleil Huile Sirene fugtgivende tofaset olietåge til at give et strandlook beskytter dit hår og skaber en flot bølget frisure. Det kan for eksempel skabe et flot struktureret look netop på bølget hår. Fugtpleje er især vigtigt for tørt hår og dets spidser.

Hvilken SPF er kun egnet til huden?

Jeg bruger selv SPF 30. I min morgenrutine anvender jeg solcreme oven på min dagcreme. Min forholdsvis tørre hud sætter pris på lettere teksturer. Brug af daglig solbeskyttelse bør ikke kun overvejes på ferien. Hvis du endnu ikke er begyndt at beskytte dig mod solen, er det måske på tide, at du gør det. 

Det er bevist, at daglig brug af solbeskyttelse reducerer aldringsprocessen betydeligt. Den rigtige solbeskyttelse er derfor den bedste måde at bekæmpe aldring på, hvilket naturligvis også gælder for mænd. Deres hud er grovere, men den har en tendens til at blive mere tør og porøs med alderen, selv om mænd ikke bekymrer sig så meget om det. Deres hud reagerer på samme måde på solen. Der opstår mere udtalte rynker, efter at de runder de 40, huden kan blive mere stram, og der opstår sprukne blodkar. Hos mænd er basalcellekræft også meget mere almindeligt. Det er en form for hudkræft på de mest udsatte dele af huden, og den kan både være ondartet og godartet. En årlig kontrol af modermærker er derfor en meget vigtig forebyggende foranstaltning for hele familien. 

Er din hud sensitiv? Vælg en Heliocare 360 flydende solcreme SPF 50+. En svækket hudbarriere har brug for en stærkere beskyttelse. Hvis du døjer med pigmentpletter, bør produkter, der indeholder SPF, blive din bedste ven.

Produkter

Hvis du er en af dem, der af en eller anden grund ikke bryder sig om at lægge produkter i flere lag, så prøv Purito Daily Go-To Sunscreen letvægtscreme til ansigtet med SPF 50+. Med så lette cremer er det behageligt at lægge flere lag på hinanden, og du føler ikke, at din hud bliver tynget og "kvalt". Den anden mulighed er at tage den klassiske dagcreme ud af din skønhedsrutine og erstatte den med et produkt med SPF, især i sommermånederne.

Mange kvinder har problemer med sart og sensitiv hud på læberne. Jeg anbefaler, at man vælger balsam med høj SPF, der virker som en balsam og desuden beskytter læberne tilstrækkeligt. 

Indeholder foundation med SPF tilstrækkelig beskyttelse? 

Skal man bare lægge foundation med SPF, og så er vores hud tilstrækkeligt beskyttet? Absolut ikke! Selv om foundation med SPF indeholder en vis beskyttelse, kan det aldrig erstatte et kvalitetsprodukt med SPF. Det er der en simpel grund til: Man påfører ikke foundation på huden på samme måde som en creme, altså ikke på alle dele af ansigtet, halsen og eventuelt dekolletage. Og nogle af os bruger kun foundation som en concealer, dvs. kun på visse dele af ansigtet. 

Læs mere