Gå videre til hovedindhold

Opdag forskellene mellem UV-filtre, og vælg det rette for dig.

13. maj 2022Notino
Vi elsker alle sammen de varmende solstråler. De er en gavnlig kilde til behagelig varme, godt humør og D-vitamin. Men vi må heller ikke glemme de negative virkninger, vi er udsat for, når strålerne trænger igennem det ødelagte ozonlag. For at opnå effektiv forebyggelse af hudsygdomme, rynker og pigmentpletter anbefaler jeg bestemt, at du inkluderer produkter med solbeskyttelse i din daglige hudplejerutine. Og ikke kun om sommeren!

Når vi udforsker SPF-verdenen nærmere, møder vi begreber som kemisk, mineralsk og fysisk filter. Hvad er forskellen på dem? Og er et af dem bedre end et andet?

 

For at gøre det lidt mere kompliceret så lad os få klarhed over de præcise betegnelser for solfiltrene.

Et mineralsk filter, også kaldet fysisk, vil vi også kunne betegne som et uorganisk filter på grund af dets indhold baseret på zinkoxid og titandioxid. Den anden gruppe af beskyttelsesfiltre, baseret på kulstofkæder og andre kemiske forbindelser, er organiske filtre, også kaldet kemiske.

 

Hvordan virker SPF egentlig i vores hud?

Solbeskyttelsesprodukter forhindrer UV-stråling fra solen i at nå dybt ind i huden og således skade vores hudceller. SPF-ingredienser absorberer strålingen og forvandler den til en lille mængde energi, overvejende varme. Det er ikke nogen dramatisk mængde, der vil påvirke kroppens samlede temperatur. Der er meget større risiko for, at kroppen overopheder, hvis vi bliver ved med at være udsat for direkte stråler i længere tid. Derfor må du ikke glemme at holde dig så meget som muligt i skyggen om sommeren.

Kemiske UV-filtre absorberer og omdanner altså 100 % af strålingen, mens fysiske er i stand til også at reflektere omkring 5-10 % UV tilbage (som et spejl) allerede på hudens overflade. En solcreme med et mineralsk filter behandler den resterende stråling på samme måde som et kemisk solbeskyttelsesprodukt.

 

Hvordan ved man, hvor høj en SPF man har brug for?

Du vil kun opnå den ønskede grad af solbeskyttelse (dvs. SPF 20, 30, 50 osv.), hvis du anvender en tilstrækkelig mængde af produktet. Og vær klar over, at det sandsynligvis er mere, end du har troet indtil nu. Det drejer sig om 2 mg af produktet per cm2 hud. Forestil dig for eksempel den gennemsnitlige mængde fugtighedscreme, som du plejer at påføre. Det er helt sikkert ikke nok. :)

 

For at gøre det enkelt bruger jeg min pegefinger og langfinger som et hjælpemiddel til at måle med. Jeg kommer SPF-creme på i hele deres længde, og denne mængde påfører jeg i hele ansigtet, også i øjenområdet og på ørerne. Hvis jeg også har brug for at beskytte min hals mod solstrålerne, tilføjer jeg endnu "en finger" creme. Når jeg smører hele kroppen ind i creme med SPF, sparer jeg heller aldrig på mængden.

 

Hvilke egenskaber har UV-filtre, og hvilken skal man prioritere?

 

Kemisk (organisk) UV-filter

 

 • Virker forebyggende mod pigmentpletter.
 • Bliver hurtigere absorberet.
 • Danner kun en minimal eller ikke nogen hvid film på huden.
 • Konsistensen kan føles mere klæbrig, men også mere fugtgivende.
 • Passer tit til hud med en mere markant tekstur (det er dog ikke en betingelse, det er egnet til alle hudtyper).
 • Tåles rigtig godt, også sammen med makeup.
 • Kan indeholde flere kosmetiske ingredienser; så det er altså nødvendigt at teste det før brug på grund af uønskede reaktioner på enkelte ingredienser.

 

Notinos tips til kemisk SPF: 

 

 • Hvis du er på jagt efter UV-beskyttelse, der samtidig uden problemer vil fungere sammen med din foundation, så vil du blive begejstret for La Roche-Posay Anthelios SHAKA takket være dens flydende konsistens, der bliver hurtigt absorberet!
 • Vichy Capital Soleil UV-Age Daily er fantastisk til din hud, ikke blot som solbeskyttelse. På grund af dens berigede sammensætning hjælper den også med effektivt at forebygge rynker og pigmentpletter. 
 • Er din hud mere fedtet, og har den tendens til akne? Så vælg Sun Oil Control fra Eucerin. Gelékonsistensen beskytter mod solstrålerne, og samtidig matterer den huden let.
 • Nuxe Sun giver solbeskyttelse, hydrering og beroligelse i ét produkt.

Produkter

Fysisk (mineralsk/uorganisk) UV-filter

 

 • Er i stand til at reflektere en vis mængde stråling allerede på hudens overflade.
 • På grund af hovedingrediensen (zink- eller titaniumoxid) kan det efterlade en hvid belægning. Derfor passer det ikke nødvendigvis til personer med en mørkere hudtone. 
 • Den hvide film kan føre til, at man bruger mindre af den beskyttende creme, end det i virkeligheden er nødvendigt.
 • Konsistensen plejer at være federe, hvilket en tør hud vil sætte pris på.
 • Giver ofte huden en matterende effekt.
 • På grund af dets konsistens og lette farve kan det fungere dårligt sammen med foundation og smuldre.
 • Takket være en mere enkel sammensætning er det egnet til hud med eksem eller akne og til sensitiv hud, der har tendens til irritation, og også til børns hud.

 

Notinos tips til mineralsk SPF:

 

Produkter

Hvad er dommen?

Det er ikke muligt at bestemme objektivt, hvilken type af SPF-filter, der er klart bedre eller dårligere. Lad dig først og fremmest lede af dine behov, præferencer og din hudtype, når du vælger solbeskyttelsesprodukter. Det eneste rigtige UV-filter er nemlig det, der er behageligt for dig, og som du gerne bruger regelmæssigt.

 

TOP 5 SPØRGSMÅL OG SVAR OM SPF

 

1.Hvor lang tid går der efter påføring på huden, før et kemisk eller et mineralsk filter begynder at virke?

Der ikke nogen markant forskel mellem filtertyperne med hensyn til, hvor hurtigt de fungerer. De arbejder begge fra det øjeblik, hvor de bliver absorberet af huden, hvilket kan variere for forskellige produkter, f.eks. op til 20 minutter. Hvis du bruger makeup, kan du forøge solbeskyttelsens effektivitet på dit ansigt, hvis du venter med at påføre foundation, indtil solcremen med SPF er blevet fuldstændig absorberet.

 

2. Er det tilstrækkeligt at påføre SPF i løbet af din hudplejerutine om morgenen for at give beskyttelse hele dagen?

Gentagen påføring af solbeskyttelse er nøglen til kvalitetsbeskyttelse mod UV hele dagen. Og det gælder begge faktortyper. Begge fordamper nemlig fra dit ansigt og din krop lidt efter lidt eller bliver tørret eller vasket af. Hvis du er udsat for solstråling hele dagen (f.eks. i bilen), bør du ideelt påføre SPF hver anden time, eller altid før du går ud i solen. Hvis du har makeup på, så arbejd i det mindste SPF ind med en svamp oven på makeuppen, eller brug et kraftigere lag af pudder/foundation-cushion med SPF-beskyttelse. 

 

3. Kan nanopartikler af zink i fysiske filtre trænge ind i vores krop?

Nanopartikler fra de nævnte elementer kan takket være deres størrelse ikke trænge ind i de dybere lag af huden, hvis du undgår at påføre dem på beskadiget hud (forbrændinger, hudafskrabninger).

4. Hvordan ved man, hvor høj en SPF man har brug for?

Du vil kun opnå den ønskede grad af solbeskyttelse (dvs. SPF 20, 30, 50 osv.), hvis du anvender en tilstrækkelig mængde af produktet. Og vær klar over, at det sandsynligvis er mere, end du har troet indtil nu. Det drejer sig om 2 mg af produktet per cm2 hud. Forestil dig for eksempel den gennemsnitlige mængde fugtighedscreme, som du plejer at påføre. Det er helt sikkert ikke nok. :)

For at gøre det enkelt bruger jeg min pegefinger og langfinger som et hjælpemiddel til at måle med. Jeg kommer SPF-creme på i hele deres længde, og denne mængde påfører jeg i hele ansigtet, også i øjenområdet og på ørerne. Hvis jeg også har brug for at beskytte min hals mod solstrålerne, tilføjer jeg endnu "en finger" creme. Når jeg smører hele kroppen ind i creme med SPF, sparer jeg heller aldrig på mængden.

 

5. Skader solcremer koralrevene?

Vi venter stadig på en udvidet videnskabelig undersøgelse, der kan bekræfte, at solcremer i stor mængde forårsager varige skader på koralrevene. Blandt de største risikofaktorer for korallerne hører først og fremmest klimaændringer, en stigende temperatur i havet, vandforurening verden over og massefiskeri. 

Ikke desto mindre, hvis du planlægger at pakke din kemisk baserede SPF-creme med til sommerferien i år, så tjek, om din destination står på listen over lande, der har forbudt brugen af disse produkter (eller de stoffer de indeholder) i deres have af forebyggende årsager. Hvis det er vigtigt for dig at beskytte naturen, bør du vælge et mineralsk filter

Læs mere