Gå videre til hovedindhold

Ved du, hvordan du børster dine tænder ordentligt? Hvilke fejl laver vi hyppigst, når vi børster tænder?

13.3.2023

Jana Uhlir

Læsetid: 6 minutter

Hjælpemidler til tandpleje er den nye skincare. Måske er tandpleje ikke så sjov og sexet som at prøve ny makeup, men i sidste ende gør den meget for vores sundhed og skønhed (og pengepung). Vi ved alle sammen, at vi bør børste tænder to gange om dagen, men det er langt fra tilstrækkelig pleje. Så – hvad ellers skal man gøre?

Kan du også godt lide at se, når andre viser deres sunde, rene og hvide tænder, når de smiler? Gælder det ikke dig selv, og vil du helst undgå at vise dine tænder for meget frem? Grundlaget for korrekt tandpleje finder du på dit eget badeværelse hver dag. Ja, det er korrekt tandbørstning. Vi giver dig gode råd og lærer dig det!

Sådan børster du dine tænder korrekt

Tandbørstning er ikke en videnskab, men alligevel kan vi lave fejl, når vi børster. "Det er nødvendigt at børste tænder to gange om dagen og især om aftenen. Brug bløde tandbørster med fibre, der er skåret lige over," anbefaler Lucie Rozsypalová, DiS. og Štěpánka Reslová fra tandplejeklinikken Zub & Dáseň (Tænder & Tandkød). Det er op til dig, om du vælger en manuel eller en elektrisk tandbørste. 

Og hvordan børster du dine tænder rigtig grundigt og ikke bare sådan lige en hurtig omgang? "I klinikken lærer vi folk, at det er bedre at bruge cirkelbevægelser eller vibrerende bevægelser. Vær opmærksom på, om hele tandfladen virkelig bliver børstet, optimalt så børstehovedet altid når ned til tandkødet under børstningen," forklarer eksperten. 

Børst dine tænder, fjernsynet kan vente

Du kender det helt sikkert: Du ser fjernsyn, forbereder ting til dagen efter og lignende, mens du børster tænder. Det er dog ikke en vane, som din tandlæge eller tandplejer vil rose dig for. Du kan komme til at springe over nogle steder, når du børster, eller ikke børste helt så grundigt. Tandkødsbetændelse og karies opstår hurtigt, og derfor er det nødvendigt at koncentrere sig om tandbørstningen," forklarer Lucie Rozsypalová. Når vi kan spise, sove og gå tur i skoven med bevidsthed og opmærksomhed, kan vi også klare at være fuldt opmærksomme, når vi børster tænder. 

Og dine tænder børster (næsten) sig selv

Når du har et problem…

Begår vi også andre fejl, når vi plejer vores tænder, der kan koste deres sundhed og gøre os deprimerede over tandlægeregningen? "Desværre møder vi hele tiden den opfattelse, at vi selv kan helbrede tandkødsbetændelse eller paradentose derhjemme ved hjælp af håndkøbspræparater. Men sådan fungerer det altså ikke," forklarer tandplejeren. Hvis du har blødende tandkød, dannelse af tandsten, løse tænder eller dårlig ånde, så bestil tid hos tandlægen eller tandplejeren. Og det lige med det samme.

Gå til tandlæge, hvis tandhalsene er blottede og sensitive. Der kan være flere grunde til det, for eksempel også betændelsesprocesser. Denne situation kan du ikke selv løse derhjemme.

Sådan vælger man en mellemrumstandbørste

En anden hyppig fejl er, at folk selv, i god tro, vælger størrelsen på mellemrumstandbørsterne. "Når du selv vælger børsten, svarer den ikke nødvendigvis til det reelle behov, altså til den størrelse, som du har brug for," fortsætter eksperten. "En alt for lille mellemrumstandbørste kan ikke rense tandmellemrummet tilstrækkeligt, mens en alt for stor børste kan skade tandkødet og tandemaljen." Igen er det tandplejeren eller tandlægen, der bør hjælpe dig med at vælge passende hjælpemidler til tandmellemrum

 "Ved tætsiddende tænder, især i de forreste dele af munden, vælger vi især tandtråd. Omvendt er én størrelse sjældent nok, når det gælder mellemrumstandbørster, og det er ofte nødvendigt at vælge flere størrelser," beskriver Štěpánka Reslová. Selv forsøger jeg ikke at vælge mere end tre størrelser til klienten, så det ikke afskrækker dem fra tandbørstningen. 

Vis din charme med perfekte tænder og en frisk ånde

Intuitiv rensning

"Vi mener, at rensning af tandmellemrum er alt for intuitiv til, at vi kan give vores klienter illustrerede manualer om, hvor og hvilket hjælpemiddel de skal bruge til at rense tandmellemrummene," fortæller tandplejeren. Forsøg derfor altid at bruge en sådan størrelse mellemrumstandbørste, at du føler, at du rengør de tilstødende tandflader, når du stikker den ind. Hvis ikke, er børsten alt for lille.

Først til eksperten, så pleje derhjemme

Har du besluttet dig for at begynde at bruge hjælpemidler til tandmellemrum virkelig regelmæssigt, ligesom du lover dig selv det hver gang, du forlader tandplejeklinikken? Så begynd med at bestille tid til en tandrensning. Effektiv pleje derhjemme kan nemlig først begynde, når tandmellemrummene er fri for tandsten og belægninger, som du ikke selv kan fjerne. 

Tandrensning er ikke en kosmetisk behandling, men en helbredende proces.

Investér først og fremmest i tandbørster

Ifølge eksperten handler perfekt tandbørstning altid om manuelt arbejde, dvs. brug af tandbørste og hjælpemidler til mellemrummene. Alt andet kan simpelthen kun gøre denne proces mere behagelig for dig. En mundskyller kan være et fint hjælpemiddel til at rengøre broer eller som det sidste touch efter rensning af tandmellemrum. Men den kan ikke erstatte de grundlæggende hjælpemidler til børstning. 

Et mundskyllemiddel er en slags deodorant til munden. Det hjælper med at få dig til at føle dig godt tilpas og gør din ånde frisk. I nogle tilfælde kan en tandlæge anbefale mundskyl til hurtigere heling, men alene har disse hjælpemidler ikke nogen stor betydning. "Investér hellere i de grundlæggende hjælpemidler til rensning såsom tandbørster og hjælpemidler til tandmellemrum," anbefaler Lucie Rozsypalová.

Ved du nu, hvordan man børster tænder og tandmellemrum korrekt? Prøv at gøre det til en opgave som en del af din regelmæssige aftenrutine. Et par minutter ekstra, og dine tænder vil være taknemmelige!