Ubehageligheden de kalder seborré. Men vi ved, hvad der hjælper.

18. oktober 2021Notino
Har du lagt mærke til små tørre flager i dit hår? Skæl tyder på forstyrrelser i hudens pH, f.eks. fordi man anvender uegnet kosmetik. Hvis der imidlertid dannes fedtede skælagtige pletter på huden, der er rødmer og er irriterende, handler det sandsynligvis om seborroisk dermatitis.

Hvordan genkender man seborroisk dermatitis?

Hvis du mærker disse symptomer, betyder det, at din hud har udviklet en betændelse forårsaget af svampen Malassezia. Huden forsøger at afhjælpe problemet med en accelereret dannelse af hudceller. Som følge deraf ældes cellerne naturligvis hurtigere og skaller af i stort omfang. Betændelsen findes på de områder, hvor der dannes mest sebum, dvs. i håret, bag ørerne, langs hårlinjen og i ansigtet.

Denne hudsygdom smitter ikke, og den udgør heller ikke nogen trussel for dit helbred. Desværre kan den påvirke dit velbefindende og det sociale liv negativt. 

Hvad er årsagen til seborré?

Det er din genetiske prædisposition, der i væsentlig omfang bestemmer, om du er tilbøjelig til at udvikle sygdommen. Hormonal ubalance kan være blandt årsagerne, såsom meget fedtet hud eller immunsvigt. Hvis du selv har haft seborroisk eksem, kan du spørge din læge, om du får nok B-vitamin. Sygdommen forværres (som de fleste sundhedsproblemer) med usunde spisevaner og vedvarende stres. Selv om du kan bemærke, at skæleksemen bliver meget bedre i løbet af sommeren pga. af sollys, så husk altid på SPF-beskyttelsen og på at have noget på hovedet.

Hvad kan man gøre mod seborré i håret?

Så snart du har mistanke om, at dine problemer er større end normale skæl, så tøv ikke med at tage til en ekspert i dermatologi. Der findes heldigvis mange mærker og produkter på markedet, der giver dig chancen for at lindre eksemens ubehagelige tegn i håret. Vi anbefaler shampooen Alfaparf Milano Semi Di Lino Scalp Rebalance mod seborré, der hjælper med at regulere fedtdannelsen i huden på hovedet, og fornyer hudens naturlige pH-balance ved regelmæssig brug. Hvis du gerne vil have noget, der øjeblikkeligt afhjælper din kløe, så husk at have shampooerne Ducray Kelual DS og Vichy Dercos Anti-Dandruff på dit badeværelse. De vil hurtigt give lindring til din sensitive hud.

6 grundtips: sådan bekæmpes seborré

  1. Skyl alle produkter grundigt af

Hvad enten det er body- eller hårshampoo eller et renseprodukt, så skal du altid passe på, at du skyller alt af din hud og dit hår. Det skal tage cirka dobbelt så lang tid at skylle det ud end at vaske eller rense huden eller håret.

  1. Giv din hud en detox

For at rense din hud og hårrødder, anbefaler vi, at du inkluderer hårpeeling i din plejerutine. F.eks. kan du afprøve Fusio Scrub Énergisant. Efter at du har vasket dit hår med shampooen og skyllet med vand, så påfør peelingen, og foretag en blød massage. Den vil hjælpe med at fjerne alt snavs og døde hudceller.

  1. Begræns mængden af kosmetik

De dage, hvor sygdommen viser sig tydeligst eller under behandlinger, skal du helst undgå at anvende stylingprodukter, foundation og visse kosmetiske plejeprodukter. Prøv at påføre parfumen på dit tøj i stedet for direkte på huden. Udskyd terminen hos din frisør, særligt hvis du har planer om at få farvet dit hår.

  1. Gå i åndbare materialer

Tildæk dig i naturlige stoffer fra hovedet til hælen. De hjælper med at opretholde luftcirkulation rundt omkring din hud. Kunstige stoffer danner tværtimod et ideelt miljø for vækst af svampe.

  1. Husk den indre udrensning

Din hud vil bestemt også trives med fornuftige spisevaner og tilstrækkelige mængder vitaminer og mineraler. På den anden side skal du begrænse alkoholforbruget og krydret og sød mad mest muligt. Selv om vi ved, at det er nemmere at give råd end at praktikere det, anbefaler vi også, at du undgår ekstra emotionelle belastninger og stres.

  1. Overhold din seborré behandling

Husk regelmæssigt at tage den medicin, der blev anbefalet af din dermatolog.

 

Det er ikke nemt at give gode råd om, hvordan man eliminerer skæleksem. For det er en kronisk sygdom, der er meget svær at stoppe. Men hvis du rettidigt opsøger en læge og med din egen pleje i hjemmet, kan du holde sygdommens besværlige gener under kontrol.

Produkter

Læs mere