Beskyt din hud mod solen med SPF-cremer
Med de rette SPF-cremer behøver du ikke at være bange for solen.
Vi giver dig gode råd om, hvordan du vælger en passende solpleje, både til ferien og til daglig brug.
Kort sagt bestemmer SPF (Sun Protection Factor) eller beskyttelsesfaktoren, hvor længe du kan opholde dig sikkert i solen i forhold til din fototype. Jo højere SPF-tallet er, desto længere tid beskyttes din hud. Hvis du for eksempel bliver solskoldet efter 10 minutter i solen, vil denne tid blive forlænget til op til 150 minutter, når du bruger en creme med SPF 15, og med SPF 50 vil din hud være beskyttet i op til 8 timer.
Samtidig bestemmer SPF, hvor meget UVB-stråling der trænger igennem. Den udgør nemlig en sundhedsrisiko – solskoldet hud, solallergi eller i yderste tilfælde også hudkræft. F.eks.:
SPF 10 beskytter mod 90 % af UVB-stråling
SPF 30 filtrerer 97 % af strålingen fra
SPF 50 opfanger hele 98 % af UVB-strålingen
Det afhænger ikke kun af, hvor længe solcremen holder efter beregningerne, men også af hvad du laver, og om det kan forstyrre dens beskyttende funktion. For eksempel anbefaler vi, at du altid fornyer beskyttelsesfaktoren efter badning, sport (sved) eller tørring af huden. Hvis du vil være helt sikker på, at din hud er beskyttet hele tiden, kan du roligt smøre den med SPF-creme igen hver 2. time.
Det vigtigste er hydrering af huden og langsom og sund solbruning. Derimod bevirker en hurtig solbruning, at huden skaller af, og din bronzefarve vil ikke holde særlig længe.
Til hydrering af huden er dette vigtigt:
solcreme, sololier
tilstrækkeligt væskeindtag
efterfølgende aftersun-pleje
Efter solbadning skal du give huden et lunkent brusebad med en fugtgivende sæbe (vask blidt rester af SPF-creme af), og derefter smører du den med aftersun-lotion eller -olie. Huden vil være dejlig hydreret, spændstig og blød. Her gælder et direkte forhold – jo mere hydrering du giver huden, desto længere holder din solbrændthed.
Mineralsk SPF (baseret på zinkoxid og titandioxid) danner et beskyttende lag på huden, der reflekterer UV-strålingen som et spejl. Kemiske UV-filtre absorberer og omdanner strålingen til varme inden i huden.
Hvordan er det lige med påføring af SPF-cremer på ansigtet? Kemisk SPF skal påføres på en renset og tør hud, så den trænger ind i huden, mens mineralske filtre derimod danner et fysisk lag på hudens overflade, der først påføres i sidste trin af hudplejerutinen.
UVA-stråling, der bidrager til hudens aldring, trænger igennem både skyer og glas. Så selv om det ikke er strandvejr udenfor, har din hud brug for beskyttelse. Det gælder også, hvis du tilbringer det meste af tiden i bilen, eller hvis du har et arbejdsbord ved vinduet. Du må kort sagt aldrig glemme en creme med beskyttelsesfaktor.
Solen kan ikke blot have en negativ indvirkning på huden, men også på håret. UVA-stråling trænger dybere ind i håret og nedbryder keratin, hvormed den udtørrer og svækker håret. UVB-stråling virker på overfladen – den skader hårets skællag (det beskyttende lag). Det fører til, at håret bliver groft, spidserne spalter, og det mister glans. Den bedste solbeskyttelse til håret er UV-beskyttelse på spray og en hat eller et tørklæde. Bonus? Du vil se ud som i modemagasinerne.
UVA-stråling (A = Ageing) står bag hudens aldring
UVA-stråling trænger dybt ned i huden og forårsager aldring af huden, rynker, tab af elasticitet og pigmentpletter. Den er til stede hele året rundt og trænger igennem skyerne og vinduet i bilen eller kontoret.
UVB-stråling (B = Burning) forårsager skoldning af huden
Den rammer det øverste lag af huden og forårsager solskoldning, rødme og en inflammatorisk eller allergisk reaktion. Den spiller også en vigtig rolle for udviklingen af hudkræft. Den er stærkest om sommeren og ved middagstid, men den trænger ikke igennem glas.
Ja, det er bevist, at visse kemiske stoffer (oxybenzon og octinoxat), der ofte bruges i solcremer, kan have en negativ indvirkning på koralrevene og livet i havet. Så hvis det er vigtigt for dig at beskytte naturen, skal du vælge et mineralsk beskyttende filter eller solcremer med betegnelsen "koralvenlig".
Pas på! På visse destinationer (f.eks. Hawaii, Palau eller Thailand) er det endda totalt forbudt at bruge solcremer, der ikke er såkaldt "reef-safe" (koralvenlige).
Cremer med en lavere beskyttelsesfaktor (op til SPF 25) kan det betale sig at bruge hele året rundt. Om sommeren er den dog kun egnet til et kort ophold i solen, eller hvis du kun er ude om morgenen, hvor solen ikke skinner helt så kraftigt. En lavere faktor er også egnet til mørkere fototyper (fototype 4 og højere). Men undgå alligevel at overdrive solbadningen.
Medium SPF-beskyttelse egner sig fuldstændig til alle (fototype 3, fototype 2 og fototype 1) og også til brug hele året rundt. Den beskytter dig tilstrækkeligt under udendørsaktiviteter og på ferie på de fleste steder i Europa. Ved havet, ved poolen, eller når du dyrker sport, skal du smøre huden ind oftere, så derfor er en UV-faktor med en kortere beskyttelsestid tilstrækkelig.
Skal du på ferie ved havet, eller opholder du dig udenfor hele dagen, også ved middagstid? Så kun med SPF 50. Hvis du ikke vil smøre dig ind med få timers mellemrum, skal du vælge den højest mulige SPF, der vil beskytte dig længst.
Hvis du har en sensitiv hud, lider af solallergi, har mange modermærker eller hyperpigmentering på huden, kan du roligt bruge SPF 50+ hele året rundt uanset hudens fototype.