Giv ikke dårlig ånde en chance! Find ud af, hvad der oftest er årsag til dårlig ånde, og hvordan du kan håndtere denne skavank, så den ikke ødelægger flere møder. Det er ofte nemmere end du tror at få en frisk ånde.
Hvad skyldes dårlig ånde?
Løg, hvidløg, peberrod, kaffe, alkohol eller cigaretter – vi kender alle sammen årsagerne til midlertidig dårlig ånde. Men hvis vi taler om langvarig dårlig ånde (halitosis), der ikke forsvinder efter én tandbørstning, kan der være mindre indlysende årsager.
De mest almindelige er:
- utilstrækkelig rensning af tænder, tandmellemrum og tunge
- huller i tænderne eller tandsten og tandkødsbetændelse
- ubalance i den mikrobielle mundflora
- mundtørhed på grund af nedsat spytproduktion (xerostomi) og utilstrækkelig væskeindtagelse
- at sulte sig og drastiske diæter med et lavt indtag af kulhydrater
- brug af visse former for medicin (fx mod allergi, forhøjet blodtryk eller depression)
- forskellige sygdomme og helbredsproblemer: diabetes, betændelse i luftvejene, nedsat lever- og nyrefunktion, mavesår og refluks
Hvordan slipper du af med dårlig ånde?
Ved at fjerne årsagerne – oftest ved hjælp af god mundhygiejne! Årsagen til dårlig ånde findes i op til 90 % af tilfældene i mundhulen. Det første skridt er at gå til tandlæge – de kan finde ud af, om dårlig ånde skyldes karies, tandkødsbetændelse eller et andet problem i din mund. Og det næste skridt bør handle om tandhygiejne, hvor dine tænder vil blive perfekt befriet for plak og tandsten, samt rådgivning om, hvordan du børster dine tænder korrekt, og hvilke mellemrumstandbørster du skal bruge. Der er meget, du selv kan gøre for at fjerne dårlig ånde lige nu.
Hvordan gør du?
1. Slip af med lugt i tandmellemrummene
Du har sikkert hørt, at du bør børste dine tænder mindst 2× om dagen, og du gør det måske endda helt pligtopfyldende. Men renser du dine tandmellemrum lige så grundigt? Det er netop her, madrester ofte sætter sig og med dem bakterier, der frigiver ubehagelige lugte, når de fordøjer dem. Børst dine tandmellemrum én gang dagligt. Den bedste løsning er:
- Mellemrumstandbørster: Takket være de små børster opfanger de selv det mindste snavs. De fås i forskellige størrelser og passer derfor til alle mellemrum mellem tænderne.
- Tandtråd: Den er fantastisk til rengøring af de snævreste mellemrum mellem dine tænder, hvor selv den mindste tandbørste ikke kan nå ind.
- Mundskyller: Den fjerner præcist alle urenheder ved hjælp af en vandstrøm uden at forstyrre tændernes overflade eller tandkødet. Den er også perfekt egnet til rengøring af tandbøjler, implantater og kroner.
Tip: Udskift mellemrumstandbørsten med en ny ca. én gang om ugen. Udskift en konventionel tandbørste hver tredje måned på grund af risikoen for bakterievækst.
2. Fjern belægning fra tungen
Fordybningerne på bagsiden af tungen er som skabt til ophobning af døde celler og bakterievækst. Lad ikke bakterierne vinde, men få bugt med belægningen med en tungeskraber. Bare et par glidende bevægelser fra bagsiden af tungen ud til spidsen, og tungen vil føles som om den er blevet udskiftet. Du kan også bruge en tandbørste, men vær meget forsigtig, og skyl tandbørsten grundigt med vand bagefter.
Tip: Hvis du synes, det er kedeligt at børste tænder, og du har tendens til at sjuske med det, så få fat i en elektrisk tandbørste. Nogle af dem har endda en tungerenser!
3. Opfrisk din ånde: når som helst og hvor som helst
Efter et måltid, på arbejdet og før et vigtigt møde – hold din ånde frisk og under kontrol. Pak pastiller og tyggegummi, mundskyl og spray i din taske. Ikke alene har de en frisk duft, men de indeholder ofte antimikrobielle ingredienser, der fjerner den egentlige årsag til dårlig ånde. Brug mundskyl som det sidste trin efter tandbørstning og også efter en velsmagende frokost eller middag, og mundspray mod dårlig ånde til opfriskning på ethvert tidspunkt af dagen – blot et par sprøjt, fx efter busturen.
Tip: Prøv også kapsler og tabletter mod dårlig ånde, der neutraliserer lugte, der opstår i maven.
4. Inkludér disse fødevarer og drikkevarer
Vidste du, at der ud over fødevarer, der forårsager dårlig ånde, også findes fødevarer, der har potentiale til at reducere den? For at få en friskere ånde anbefaler vi at drikke grøn te og spise eller tygge basilikum, mynte og persille – de indeholder klorofyl, der neutraliserer uønsket lugt. Mod dårlig ånde på grund af mundtørhed kan du spise en gulerod eller frugt med C-vitamin, der stimulerer spytproduktionen. Og glem ikke at drikke rent vand i løbet af dagen – så fugter du munden og skyller madrester væk.
Tip: Bliver du ved med at have dårlig ånde, selv efter du har børstet tænder og har opretholdt en god mundhygiejne over længere tid? Så bestil tid hos lægen. De kan fastslå den nøjagtige årsag, samt hvordan man kan fjerne dårlig ånde i dit tilfælde.