Gå videre til hovedindhold

Tørre hænder

Huden på hænderne hører til den mest stressede på vores krop. Hver dag er den udsat for skadelige påvirkninger fra omgivelserne, temperaturforandringer og hyppig vask, der fører til, at den beskyttende hudbarriere bliver forstyrret og udtørret for meget. Hvis huden på hænderne ikke har det godt, opstår der ubehagelig stramhed, kløe, udslæt og smertefulde og blodige revner. Hyppigst viser tør hud sig på knoerne, mellem fingrene og på håndryggen, hvor huden er mest svækket. Læs, hvordan du behandler tørre hænder, så huden igen kan stråle af sundhed!

Årsager til tør hud på hænderne

Det siges, at huden på hænderne kan afsløre din alder meget tidligere end dit ansigt, som vi normalt giver meget mere opmærksomhed. Hvad bevirker, at huden på hænderne bliver grov og sprukken og ældes hurtigere?

 • Alt for hyppig vask af hænderne og varmt vand – Meget varmt vand fjerner ganske vist skadelige bakterier og virusser fra huden, men også lipider (såkaldte ceramider), der danner hudens beskyttende barriere.
 • Et utilstrækkeligt væskeindtag – Et lavt vandindhold i kroppen viser sig også på vores hud.
 • UV-stråling – Hvis huden bliver udsat for for meget skadelig UVA- og UVB-stråling, udtørrer det fugt i huden og øger risikoen for pigmentpletter.
 • Kemikalier – Rengøringsmidler, hyppig brug af desinfektionsmidler til hænderne, kosmetik i dårlig kvalitet og andre kemiske stoffer forstyrrer hudens beskyttende lag, hvilket kan give tør og sprukken hud på hænderne.
 • Kulde – Tørre hænder om vinteren er forårsaget af frost, vind og sne. Temperatursvingninger reducerer nemlig hudens elasticitet, og huden har mere tendens til at sprække.
 • Opvarmning og aircondition – Den tørre varme, som radiatorer og aircondition udstråler, fører til reduktion af fugtighed både i luften og i vores hud.
 • Mangel på vitaminer og mineraler – Tør hud på hænderne er ofte også forårsaget af mangel på visse vitaminer og mineraler såsom A-vitamin, E-vitamin, C-vitamin, jod og zink.
 • Alder – Hormonelle forandringer i vores organisme er årsag til et fald i hyaluronsyre, elastin og kollagen i vores krop, og hudens evne til at danne beskyttende lipider bliver reduceret.
 • Koffein og alkohol – Overdrevent koffein- og alkoholforbrug fører til dehydrering af hele organismen, altså også af huden.
 • Nogle former for medicin – brug af medikamenter mod akne og andre lægemidler kan føre til overdreven udtørring af huden.
 • Forskellige sygdomme – Tør hud på hænderne kan være et symptom på sygdomme såsom psoriasis, atopi og eksem, diabetes og forstyrrelser i skjoldbruskkirtlen.

Se hele teksten skjul tekst

Vores tip: Tør hud på hænderne hos børn kan skyldes hyppig badning, da det beskyttende lag endnu ikke er fuldt udviklet, og fedtdannelsen er lavere end hos en voksen. Derfor er det også nødvendigt at give pleje af børns hud mere opmærksomhed og at tilføre fugt regelmæssigt med cremer til børn.

Hvordan vasker man hænder rigtigt, så de ikke tørrer ud?

Den rigtige pleje af hænderne begynder allerede på badeværelset! Hvordan opnår man den rette teknik, når man vasker hænder, så hudens beskyttende film ikke bliver ødelagt?

 • Udsæt ikke huden på hænderne for alt for varmt eller det modsatte, iskoldt vand.
 • Begræns den tid, du har hænderne i vand. Vask dem i cirka 20 sekunder, og vær også særlig opmærksom på neglene og mellemrummene mellem fingrene. Du bør dog ikke gnide hænderne alt for meget.
 • Vælg sæber med en lavere pH-værdi, der er egnede til sensitiv og atopisk hud, eller anvend en syndet, en sæbe, der ikke indeholder alkaliske ingredienser og almindelig sæbe.
 • Undgå at bruge en varmluftshåndtørrer, men tør hellere hænderne blidt med en papirserviet eller et bomuldshåndklæde.
 • Efter at du har vasket og tørret hænderne, bør du altid behandle dem med en fugtighedscreme til hænderne. Til sprukne hænder med små åbne sår er det bedre at påføre rent sheasmør eller en regenererende salve fra apoteket, der vil hjælpe huden med at hele, og som hverken svier eller prikker i sårene.
 • Undgå at bruge en vandbaseret bodylotion på hænderne eller en, der indeholder alkohol, der kan udtørre huden endnu mere.

Se hele teksten skjul tekst

Vores tip: Hav altid den bedste håndcreme til tørre hænder med dig, uanset om du er på arbejde, i skole eller på farten. Vi anbefaler altid at have en god håndcreme til tørre hænder i rejsestørrelse med i tasken eller rygsækken samt på flyrejser.

Sådan plejer du tørre hænder – daglig pleje og noget lidt ekstra

 • Smør hænderne i løbet af dagen. Giv huden tilstrækkelig med fugt med fugtighedscremer i løbet af hele dagen, og det især efter at du har vasket hænder. Vælg den bedste håndcreme til sprukne hænder, der indeholder et af de aktive stoffer såsom lanolin, havemorgenfrue og shea- eller kakaosmør, der blødgør huden, og som samtidig trænger nemt og hurtigt ind.
 • Til aften og nat kan du vælge blødgørende cremer, der danner en beskyttende film på huden og dermed hjælper med at bevare fugt i længere tid i huden og med at regenerere den intensivt. Disse mere fedtede cremer mindsker tilmed øjeblikkeligt ubehagelige følelser af irritation og tørhed. Blandt populære ingredienser i blødgørende cremer til ekstremt tørre hænder hører ekstrakter fra havre, urea, mælkesyre, kosmetisk vaseline og bivoks.
 • Mindst én gang om ugen bør du supplere den daglige pleje af tørre hænder med fugtgivende handmasker, der giver intensiv næring og øjeblikkelig lindring af kløe og svie i huden. Engangshandskerne fungerer som en håndmaske, der udover at hydrere huden også giver den et ensartet udseende, nærer neglene og reducerer synlige tegn på aldring.
 • Indpakninger, der nærer huden i dybden, mens du sover, er ligeledes en øjeblikkelig redning til ekstremt tørre hænder. Hvad der virkelig er effektivt til sprukne hænder, er en let opvarmet kokosolie, som du smører hænderne grundigt med, og bagefter tager du bomuldshandsker på. Anvend en indpakning mindst én gang om ugen.
 • Tør og skællende hud kan du fjerne én gang om ugen med en peeling til hænderne. Når du anvender den, kan de aktive stoffer fra håndcremer og -masker lettere trænge ind i huden, og de kan virke mere effektivt. Vær meget nænsom, når du udfører en peeling, og undgå at bruge den på beskadiget og meget sprukken hud. Straks efter brug af peeling hydrerer du hænderne med en creme eller en maske.
 • Solbeskyttelse er især vigtig for den følsomme hud på hænderne, men bliver alligevel ofte overset. Påfør altid solcremer på hænderne, da du dermed ikke bare forebygger dannelse af pigmentpletter, men også for tidlig aldring og udtørring af huden. Efter solbadning beroliger du huden på hænderne med cremer, der indeholder panthenol og aloe vera.

Se hele teksten skjul tekst

Andre tips til meget tørre hænder

 • Brug altid hellere gummihandsker, når du vasker op eller gør rent.
 • Berig din kost med en ordentlig dosis vitaminer og mineraler, især om vinteren. Hvis du ikke får tilstrækkeligt med C-vitamin og zink fra din kost, bør du inkludere vitaminer til huden af høj kvalitet, der vil tilføre de nødvendige mineraler og vitaminer til huden på hænderne samt neglene.
 • Fokusér på et tilstrækkeligt væskeindtag, der meget hurtigt kan genoprette hudens balance og hydrere den indefra.
 • Brug ikke aggressive sæber eller andre midler.
 • Anskaf dig en luftfugter til dit hjem, der vil forbedre både luftkvaliteten og din huds tilstand.
 • Smør altid hænder, der sprækker på grund af kulde, før du tager handsker på, og efter at du er kommet hjem. Her kan du for eksempel bruge en håndcreme til meget tørre hænder.

Se hele teksten skjul tekst