Nyd solskinsdagene uden bekymringer! De varmende solstråler fremmer dannelse af D-vitamin i kroppen og har en positiv indvirkning på vores humør, men for meget solbadning kan have ubehagelige konsekvenser for vores huds sundhed og skønhed. Find ud af, hvad din hud har brug for i solen, og opdag den bedste solcreme på Notino!
Derfor er det vigtigt at beskytte huden
Vidste du, at vores hud kan huske hver solskoldning i lang tid? Når huden udsættes regelmæssigt for ultraviolet stråling, og hver gang den bliver solskoldet og irriteret på grund af solen, kan det påvirke hudens tilstand selv efter flere årtier. Vores immunsystem forsøger ganske vist at reparere eller ødelægge de skadede hudceller, men dets evne er begrænset, og i årenes løb bliver den udtømt, hvilket kan øge risikoen for hudkræft.
Samtidig forårsager farlig UV-stråling ikke kun forbrænding, men også for tidlig aldring af huden, rynker, tab af elasticitet i huden og dannelse af pigmentpletter.
TIP: Beskyt ikke bare huden mod solens stråler om sommeren, men hele året rundt, også når det er overskyet, eller når du opholder dig i skyggen. Skadelig stråling kan nemlig trænge igennem skyer og glas og kan endda blive reflekteret af sne.
Hvad forårsager UVA- og UVB-stråling?
Solen producerer ultraviolet stråling, der skader vores hud, øjne og hår. Vi skelner mellem to typer af skadelig UV-stråling, der rammer jordens overflade og derfor også vores hud.
- UVA-stråling (A betegner "aging" eller aldring) udgør cirka 95 % af UV-stråling fra solen. UVA-stråling trænger virkelig dybt ind i huden og er hovedårsag til aldring af huden. Desuden rammer den jordens overflade hele året rundt, også når det regner eller er overskyet.
- UVB-stråling (B betegner "burning" eller forbrænding) udgør cirka 5 % af strålingen og trænger ind i hudens epidermale lag, som den skader. Denne type stråling stimulerer ganske vist dannelsen af melanin, der er ansvarlig for solbruning, men den forårsager også forbrænding af huden.
Hvad er SPF?
Solbeskyttelsesfaktor eller SPF-tal (Sun Protection Factor) bestemmer, hvor længe solcremen vil beskytte huden mod UVB-stråling. Jo højere SPF-tallet er, desto længere er huden beskyttet mod rødme og solskoldning. Hvis din hud for eksempel nemt bliver skoldet efter 10 minutter i solen, kan en solcreme med SPF 30 øge denne tid op til 30×, altså op til 300 minutter. Den endelige tid afhænger dog også af din fototype, breddegrad og korrekt påføring af solplejeprodukt.
- SPF 15 filtrerer omkring 93 % af UVB-stråling fra.
- SPF 30 hjælper med at filtrere cirka 97 % af UVB-stråler fra.
- SPF 50 filtrerer op til 98 % af UVB-stråling fra.
Sådan vælger du en solcreme
Overvejer du, hvilken solcreme der er den rette til havet, til sommerhuset eller til bjergene? Solplejeprodukter varierer afhængigt af SPF beskyttelsesfaktor, evnen til at beskytte mod begge typer UV-stråling, konsistens, sammensætning, og hvordan de påføres. Inden du går i gang med at vælge den bedste solcreme, skal du først bestemme din fototype, dvs. hvordan din hud reagerer på solen.
Vi skelner mellem 6 grundlæggende fototyper
- Fototype 1 er karakteriseret ved meget lys hud, rødt eller lysblondt hår og fregner. Til denne fototype passer en solcreme med faktor 50+, da huden ved ophold i solen normalt bliver skoldet, får en rød farve, skaller ubehageligt og ikke bliver brun. Hudens egen naturlige beskyttelse med fototype 1 varer kun 5 til 10 minutter.
- Fototype 2 har en lys til bleg hud med fregner, øjnene er normalt blå, grå eller grønne, og håret er lyst. Ved ophold i solen begynder den hurtigt at få fregner, huden bliver nemt skoldet, huden skaller af og virker snarere rødlig, så derfor passer en solcreme med faktor 50+. Efter at du har opnået en grundlæggende solbrunhed, kan du reducere beskyttelsen til SPF 30. Hudens egen beskyttelse hos denne fototype varer kun 10 til 20 minutter.
- Fototype 3 har en lysebrun hud, normalt brune øjne og lysebrunt eller mørkt hår. Denne type bliver nemt solbrun, solskoldning af huden er usædvanlig, der kan dukke fregner op, og huden bliver naturligt brun. Til denne type passer både en solcreme med SPF 30 og SPF 50. Huden hos denne fototype beskytter sig selv mod solstråling i 15 til 20 minutter.
- Fototype 4 har en lysebrun eller mørk hud og mørke øjne. Denne type bliver praktisk talt ikke solskoldet, og huden bliver hurtigt mørkere. Selv i dette tilfælde anbefaler vi dog at beskytte huden mod skadelig stråling med solcremer med faktor SPF 30. Hudens egen beskyttelse varer i 25 til 35 minutter.
- Fototype 5 er karakteriseret ved en mørkebrun eller sort hud og mørke øjne. Den naturlige hårfarve er mørkebrun til sort. På denne type dannes der normalt ikke fregner, efter solbruning bliver huden fint mørk, og den lider næsten ikke af solskoldning. Alligevel anbefaler vi at beskytte huden med solcremer med en SPF på mindst 15.
- Fototype 6 har meget mørk til sort hud, øjne og hår. Der dannes ikke fregner på huden, huden bliver helt mørk og bliver ikke solskoldet. Vi anbefaler dog at bruge solcreme.
TIP: Selvom du har en højere fototype og ikke lige sådan bliver solskoldet, bør du alligevel hellere vælge en højere beskyttelsesfaktor, da du dermed reducerer risikoen for hudskader til et minimum.
Hvordan vælger man SPF-faktor?
Et passende niveau af beskyttelsesfaktor skal du vælge efter din fototype og efter, hvor du skal bruge solplejeprodukterne.
- Til almindelig daglig brug i et tempereret klima er produkter med lavere beskyttelse tilstrækkelige, men om sommeren bør du øge beskyttelsen til SPF 30. Ved fototype 1 og 2 anbefaler vi en solcreme med faktor 50.
- I bjergene og ved havet skal du altid prioritere en høj beskyttelsesfaktor (SPF 30-50+). På destinationer omkring ækvator skal du altid vælge SPF 50+!
Typer af solplejeprodukter efter konsistens
Udforsk det brede udvalg af sollotions, solcremer og sololier samt andre produkter:
- Solcremer og sollotions er ideelle til normal til en mere tør hud. De har en behagelig konsistens og bliver nemt absorberet, men når du smører dig ind, skal du være opmærksom på at påføre dem jævnt. Normalt plejer cremer at være noget tykkere end sollotions.
- Solsprays er meget populære, fordi de er så nemme at påføre. Du kan både finde en solcreme på spray og en sololie på spray.
- En meget let og usynlig solspray med SPF er superhurtig at påføre, den trænger hurtigt ind og danner ikke en klæbrig film på huden. Desuden virker den dejligt opfriskende på varme dage.
- En sololie kommer ofte i form af en såkaldt tørolie, der ikke danner en fedtet film på huden, er nem at fordele og trænger hurtigt ind. Desuden holder en sololie huden fuldstændig næret og smidig. Sololier baseret på hindbær-, kokos- og gulerod er populære, men da de har et lavt SPF-niveau, egner de sig bedre til personer med fototype 4 og højere.
- Solsmør er fantastisk til tør hud, hvor det nærer i dybden og binder fugt.
- Solbeskyttende emulsioner og væsker har en let konsistens og en ikke-fedtet sammensætning. De er ideelle til daglig brug, og som ikke-komedogene solcremer egner de sig til fedtet og kombineret hud eller under sport.
- Solgeler bliver virkelig godt absorberet, de efterlader ikke fedtede mærker og køler tilmed behageligt. De egner sig til en mere fedtet hudtype eller som beskyttelse under sport.
- Solbeskyttende roll-on er praktisk talt en sollotion med en applikatorkugle, der er nem at påføre. De fås i en praktisk emballage, der nemt kan være i håndtasken.
- Solcreme i en stift er ideel til hurtig påføring på næsen, ansigtet, ørerne og andre dele af kroppen, når som helst på dagen, uden at man får fedtede hænder.
- Makeup med SPF, såsom pudder, BB-cremer og foundations med SPF, er egnede som et supplement til solbeskyttelse med en creme med solfaktor.
TIP: Til solrige dage findes der specielle produkter med UV-filter, der giver solbeskyttelse til håret. De beskytter dine flotte lokker og hårfarven og giver dem nødvendig hydrering og næring.
Speciel solcreme til ansigtet
Hvis du vil beskytte den sarte hud i ansigtet, er det bedst at vælge en speciel ansigtssolcreme. Når du vælger den, skal du fokusere på din hudtype eller det problem, som du løser med din hud (der findes også solcremer mod pigmentpletter, rynker eller akne). På køligere dage får du også beskyttelse af en ansigtscreme med SPF, men om sommeren bør du vælge en solcreme med en høj beskyttelsesfaktor.
TIP: Anskaf dig en solspray til ansigtet, og hav den med dig hele tiden om sommeren. I løbet af dagen kan du også spraye den oven på din makeup!
Bredspektrede solcremer
Bredspektrede cremer (Broad Spectrum) beskytter huden mod UVB- og UVA-stråling samtidigt. Du kan genkende dem takket være PA-betegnelsen (Protection grade of UVA) på produktets emballage.
Naturlige solcremer
Hvis du foretrækker naturlige skønhedsprodukter, skal du vælge naturlige solcremer. For det meste fungerer de på grundlag af fysiske filtre, der beskytter effektivt mod UVB-stråler.
TIP: Hvis din hud er meget sensitiv og tør til atopisk, kan du prøve en solcreme til atopikere, der er skånsom mod huden, og som hydrerer den blidt.
Kemiske vs. mineralske filter i solcremer
Beskyttelsesfiltre kan lidt forenklet sagt opdeles i kemiske og mineralske filtre. Nogle solplejeprodukter kombinerer dem for at opnå den bedste beskyttelse mod skadelig stråling. Hvad er forskellen mellem et kemisk og et mineralsk filter?
- Syntetiske filtre, også kaldet kemiske filtre, i solcremer er i stand til at trænge dybt ind i huden, hvor de effektivt absorberer UVB-stråling ved simpelthen at forvandle den til varme. For at have en virkelig effektiv virkning skal disse filtre absorberes tilstrækkeligt i huden, og derfor anbefales det at påføre solplejeprodukter mindst 20 minutter, inden huden udsættes for solen. Kemiske filtre er karakteriseret ved en let konsistens og er meget lette at påføre uden hvide pletter på huden.
- Fysiske filtre eller mineralske filtre som for eksempel zinkoxid eller titandioxid trænger tværtimod ikke ind i huden. Mineralske solcremer danner et beskyttende lag på hudens overflade, der reflekterer UVB-stråling væk fra huden. Til forskel fra syntetiske filtre virker mineralske solcremer derfor straks efter påføring på huden.
Solcremer til børn
Børns sarte hud har stor tendens til at blive irriteret og solskoldet, så derfor skal du altid beskytte børnene i solen med en tilstrækkelig høj SPF. Vælg en solcreme til børn med SPF 30 til 50+, en skånsom sammensætning og en let konsistens, der er nem at fordele og trænger hurtigt ind. Solcreme til børn efterlader som regel lette hvide mærker efter påføring, hvilket fungerer som en visuel kontrol af, at produktet er blevet grundigt påført. Til børn med en meget sensitiv hud er en solcreme med et mineralsk filter passende, da den er meget skånsom og virker straks efter påføring.
Solcreme til baby skal du vælge med SPF 50+ og den mest skånsomme sammensætning. Husk, at ved børn under 3 år bør du begrænse ophold i solen til et minimum. I denne alder er børns hud nemlig virkelig sårbar. Her gælder det mere end nogen sinde, at du bør smøre din baby ind i solcreme, også hvis I opholder jer i skyggen.
TIP: Ud over en kvalitetssolcreme til børn kan du også udstyre dit lille barn med en kasket eller en let hat til børn på dage med solskin, og glem heller ikke solbriller til børn med UV-filtre.
Sådan bruger man solcreme
Solcremer virker kun effektivt, hvis vi påfører dem korrekt, regelmæssigt og i en tilstrækkelig mængde. Hvordan gør man?
- Solplejeprodukter med SPF-faktor påfører du på huden i ansigtet, på hals og dekolletage samt resten af kroppen cirka 20 minutter inden ophold i solen, så de kan blive tilstrækkeligt absorberet i huden.
- Solcreme til ansigtet skal du altid først påføre efter brug af fugtighedscreme og lade den trænge ind, inden du påfører foundation.
- Ved ophold i solen skal cremer med SPF-faktor altid påføres flere gange og mindst hver 2. til 3. time og efter hvert længere ophold i vand, eller hvis man sveder (og det gælder også vandfaste solcremer.)
TIP: Hver gang du har solbadet, kan du give din hud nødvendig hydrering, beroligelse og næring med aftersuncremer i bedste kvalitet.
Flere tips til sund solbadning
- Hvis du skal ud i solen, kan du begynde at forberede din hud flere uger inden solbadning ved hjælp af provitamin A, med navnet beta-karoten, der bidrager til en smuk og langvarig solbrunhed.
- Beskyt altid din hud, også i skyggen, eller når det er overskyet.
- Når du tager solbad, bør du ikke bruge deodoranter, antiperspiranter eller parfumer.
- Drik tilstrækkeligt med væske, der hydrerer huden indefra.
- Forsøg at undgå solen i tidsrummet mellem klokken 11 og 15, hvor solen er mest intens.
- Tilpas længden af dit ophold i solen efter din fototype, men ophold dig kun i direkte sollys i højst 4 timer.
- Solbadning i graviditeten kræver, at du er meget forsigtig. I dette tilfælde er det bedst at undgå målrettet solbadning og altid bruge solcremer med faktor 50+, der er beregnet til sensitiv hud, eller solcremer til børn med en høj faktor.
- Vær opmærksom på forandringer på huden.
TIP: Hvis du vil nyde en gylden hudfarve hele året rundt, kan du prøve selvbrunerprodukter i høj kvalitet.
Førstehjælp ved solskoldning af huden
- Straks ved de første tegn på huden såsom svien, kløen og prikken, skal du gemme dig i skyggen eller tage tøj på. Selve rødmen i huden kan vise sig senere.
- Øg dit væskeindtag.
- På en forbrændt hud hjælper kølige omslag. Brug vand eller et afkølet afkog af sort eller grøn te. Omslag med kvark eller yoghurt er også velegnede.
- Regelmæssige brusebade i lunkent vand hjælper med at berolige huden.
- Behandl huden med regenererende produkter, der indeholder panthenol og andre aktive stoffer som for eksempel aloe vera, A-vitamin eller havemorgenfrue.
- Undgå så vidt muligt solen, indtil hudens tilstand er forbedret. Beskyt huden med løsere og mere åndbart tøj i solen.
- Prik aldrig hul på vabler.
- Hvis det gør ondt, kan du overveje at bruge smertestillende medicin, og helst med antiinflammatoriske virkninger.
- Ved alvorlig solskoldning bør du gå til lægen for at få hjælp.
Hvad hjælper mod solallergi?
Solallergi er en overdreven reaktion i immunsystemet på solen. Den viser sig meget ofte på ferie, når vi forlader et tempereret klima og rejser til tropiske områder. Kraftig UV-stråling på udsatte steder på kroppen kan fremkalde nældefeber eller kløende og røde vabler, der kan væske. Hvis du lider af soleksem, anbefaler vi at bruge en speciel solcreme til solallergi, at sole sig forsigtigt og at styrke immunforsvaret regelmæssigt, da det har indflydelse på hudens reaktion på solens stråler.
Elsker du at tage solbad, men er du bange for at blive solskoldet? Så venter den bedste solcreme til ansigtet og kroppen, cremer med mineralske filtre, nærende tørolier til solbadning og solbruningsacceleratorer allerede på dig på notino.dk.