Gå videre til hovedindhold

Solallergi

Er du blevet overrasket af kløende udslæt eller rød hud umiddelbart efter at have været ude i solen? Dette er tydeligt tegn på solallergi – noget, som omkring en femtedel af befolkningen lider af. Nogle mennesker døjer ofte og gentagne gange med soleksem, andre oplever det kun fra tid til anden. Når først du har været gennem en allergisk reaktion som følge af solen, vil du være i stand til at genkende tegnene herpå øjeblikkeligt.

 

Hvad skyldes solallergi?

Allergiske reaktioner overfor sollys sker hovedsagelig på grund af en overdreven eksponering for det ultraviolette UVA- og til en vis grad også UVB-lys, som trænger igennem huden og skader hudcellerne. Huden reagerer på sollys med en immunreaktion, som normalt viser sig i form af solskoldning og infektion.

Forekomsten af soleksem kan forværres af bestemte ingredienser i hudplejen såvel som bestemte typer af medicin, som forøger fotosensitiviteten, og hudens sensitivitet. Dette inkluderer nogle typer af antibiotika, kemoterapeutisk medicin, johannesurt, medicin mod et forhøjt blodtryk, og hormonelle præventionsmidler. Undersøg altid oplysningerne om fotosensitivitet i brugsvejledningen.

Se hele teksten skjul tekst

Hvordan ser solallergi ud?

Solallergi manifesterer sig for eksempel i form af rød hud, kløende udslæt efter solskoldning, eller betændte vabler på din ryg, skuldre, arme, brystkasse og på toppen af fødderne. Selv om det som oftest påvirker kvinder mellem 20 og 40 år med bleg og sensitiv hud, kan det ske for alle, uanset alder og køn.

Afhængig af sollysets intensitet og andre faktorer, kan hudens reaktioner variere. Nogle af de mest almindelige typer af solallergi er soleksem, Mallorca-akne og fotoallergiske udbrud.

Se hele teksten skjul tekst

De mest udbredte hudreaktioner på solen

Soleksem (PLE)

Det er den mest udbredte form for allergiske reaktioner på sollys. Reaktionen henvises ofte til som solallergi og opstår som regel i foråret, når huden pludselig bliver udsat for solen efter en lang vinter. Dette er grunden til, at man som oftest oplever soleksem i foråret frem for senere på året, hvor huden er mere vant til solen takket været et fænomen, der kaldes “hærdning” af huden.

De mest almindelige symptomer på soleksem er rød hud, kløende bumser og vabler. Symptomerne viser sig inden for timer, nogle gange dage – hvert et tilfælde er en smule forskelligt. Når de først opstår, bliver de ved med at komme tilbage i samme form, hvilket gør det nemmere at opdage og behandle din allergi.

Mallorca-akne

De betændte bumser minder om normal akne eller endda soleksem. Denne reaktion opstår på grund af sollysets intensitet såvel som emulgatorer og konserveringsmidler i de hudplejeprodukter, du bruger.

Fotoallergiske og fototoksiske reaktioner

Disse reaktioner er afhængige af UV-lysets intensitet, og de er også påvirket af medikamenter såsom antibiotika, antidepressiva med johannesurt, eller forskellige fødevarer såsom citrus, selleri og figner. De manifesterer sig i form af betændte og kløende områder på huden.

Se hele teksten skjul tekst

Hvad hjælper mod solallergi? At være forberedt!

Du kan aldrig helt og aldeles undgå at blive udsat for sollys – faktisk har du brug for det til at danne D-vitamin. Hvis du gerne vil beskytte dig selv mod pludselig soleksponering i foråret, skal du reducere mængden af solskin, som din krop bliver udsat for. Det kan du gøre på flere forskellige måder:

 • Brug solcremer med høj SPF imod UVA- og UVB-lys. Sæt din lid til specialiserede solcremer til solallergi fra pålidelige mærker som La Roche-Posay, Eucerin, Avène og Bioderma, hvis produkter er blevet testet af dermatologer.
 • Brug din solcreme hver anden eller tredje time, hvis din hud er udsat for solen. Glem ikke, at vand kan forstyrre produktets beskyttende funktion.
 • Du bør også bruge aftersun-pleje og fugte din hud. Det bedste valg er produkter, som indeholder aloe vera eller panthenol.
 • Din kost bør indeholde fødevarer eller kosttilskud som er righoldig med kalk, selen, zink og betakaroten.
 • Glem ikke at fugte! Ideelt ved brug af fugtgivende produkter med aloe vera, men også ved at drikke rigeligt med væske.
 • Undgå så vidt som muligt direkte sol mellem klokken 11 og klokken 16.
 • Øg gradvist din tid i solen for at hjælpe din hud med at vænne sig til den – på samme måde som med kolde bade.
 • Vælg tøj, som vil beskytte dig mod solen. Ideelt set mørkere farver og materialer, som ikke er for tynde.
 • Prøv produkter med betakaroten og E- og C-vitaminer for lettere at hjælpe huden med at blive brun.

Se hele teksten skjul tekst

Hvad skal jeg gøre, hvis jeg har solallergi?

Har du allerede oplevet bumser, vabler eller rød hud? Irriteret hud kan være meget kløende, og samtidig ser det ikke godt ud. Hvis du er interesseret i at komme af med din solallergi, kan du prøve et par gode tips og tricks, som kan hjælpe med at forebygge allergiske reaktioner:

 • Anvend et koldt kompres på solbrændte områder.
 • Brug babypudder på vabler.
 • Dæk de påvirkede områder med tøj.
 • Tag et bad i ferskvand, efter du har svømmet i havet.
 • Du kan reducere eller undgå soleksem ved at bruge medicin til forskellige slags allergier. Disse omfatter bl.a. Clarityn, Benadryl og Priteze.

Se hele teksten skjul tekst

Produkter, der dulmer huden