Gå videre til hovedindhold

Pigmentering

Du har måske opdaget et par små pletter på din hud, som er lidt mørkere end resten af din hudfarve. Det er højst sandsynligt hyperpigmentering, altså pigment-, sol- eller alderspletter. Ved du, hvorfor de opstår? Og hvordan fjerner vi pigmentering?

Hvordan opstår pigmentering?

Forhøjede melaninniveauer er primært ansvarlige for forekomsten af pigmentering – melanin er et naturligt pigment, som giver vores hår, øjne og hud deres farve. Overskydende melanin kan skyldes flere faktorer:

 • For meget tid under solen uden brug af SPF-produkter.
 • Hormonelle ændringer. Pletter optræder ofte hos kvinder, som bruger hormonelle præventionsmidler, under graviditet eller i overgangsalderen.
 • Alder. Antallet af melanocytter aftager med alderen, men deres aktivitet og volumen forøges.
 • Hudbetændelse og skade fører til udskillelsen af melanin.
 • Bestemte slags medicin (f.eks. antibiotika) og urter (f.eks. johannesurt).

Vi kan skelne mellem de grundlæggende slags pigmentering ud fra de konkrete årsager.

Se hele teksten skjul tekst

Typer af pigmentering

Melasma

En usædvanlig og for det meste harmløs type hyperpigmentering er melasma (chloasma). Den forekommer almindeligvis på kinderne, næsen og over overlæben. Denne type pigmentering ses som oftest hos kvinder, da den er påvirket af hormoner og ændringer i disse niveauer, som igen påvirker mængden af melanin.

Melasma forekommer hos op til 15 % af gravide kvinder; Det er grunden til, at denne type pigmentering kaldes “graviditetsmaske”. Ud over gravide kvinder kan kvinder, som bruger orale hormonelle præventionsmidler, få dette. Den gode nyhed er, at melasma kan forsvinde af sig selv efter fødslen eller ved at reducere dosen af østrogen.

Alder og solpletter

Occur mainly as a result of the effects of sunlight; Det er grunden til, at de som oftest findes på områder, som er ekstra udsat for sollys. Du kan finde pigmentering på ansigtet, i nakken, brystet, eller på hænderne. Dette er en harmløs type af hyperpigmentering.

Forekomsten af disse små mørke pletter er også påvirket af alder og hudfarve. Mennesker med en mørkere hudfarve er mere påvirket af pigmentering end mennesker med en lysere hudfarve, fordi de har mindre melanin.

Se hele teksten skjul tekst

Post-inflammatorisk pigmentering

Som navnet antyder, er denne type hyperpigmentation, som også kaldes PIH, et resultat af betændelse eller skade. Post-inflammatorisk hyperpigmentering optræder ofte efter akne.

Når hudbetændelse forekommer, udskilles melaninen, og det overskydende pigment forårsager hyperpigmentering. Flade, rødlige og brune pletter forbliver på huden. Selvom sollys ikke i sig selv forårsager post-inflammatorisk hyperpigmentering, kan den forværre det. Dette er grunden til, at du bør undgå direkte sollys og følge andre retningslinjer for at forhindre den post-inflammatoriske pigmentering i at forværres. Ud over at begrænse eksponeringen for sollys, kan du også tage andre metoder i brug for at blive af med pigmentering i ansigtet.

Sådan undgår du hyperpigmentering

Sollys påvirker intensiteten af pigmentering. Det er derfor, at solbeskyttelse reducerer sandsynligheden for, at der opstår hudpigmentering.

 • Brug en solcreme af høj kvalitet, og reducer mængden af tid, du bruger i direkte sollys.
 • Glem ikke, at sollys også når dig, selvom du ikke solbader. Brug ansigtscreme med SPF og foundation med SPF for at forhindre pigmentering på ansigtet.

Se hele teksten skjul tekst

Sådan slipper du af med pigmentering

Fjernelse af pigmentering afhænger af størrelsen på pletterne og farvens intensitet. Du kan forsøge dig med produkter til pigmentering, professionel behandling og “husmortricks” mod hyperpigmentering af huden.

Kosmetik til pigmentering

 • En intensiv serum eller blegende behandling mod hudpigmentering virker bedre på lysere pigmentering.
 • En kemisk peel er også effektiv, da den fornyer huden dybt nede og fjerne døde hudceller. Du kan få en behandling hos en dermatolog, eller du kan prøve en nænsom kemisk peel i hjemmet.

Behandling af pigmentering

Når kosmetikprodukter ikke længere er nok til pigmentering, er det tid til at finde professionel hjælp.

 • Laserterapi har en effekt, der minder om en kemisk peel, men er mere nøjagtig. Dermatologer fokuserer på de konkrete områder med pigmentering og behandler dem med højintenst lys for at fjerne pigmentpletterne.
 • Hydroquinon er et medikament, som kan reducere pigmentering. Det kan dog også irritere huden og i ekstreme tilfælde forårsage postinflammatorisk hyperpigmentering. Det skal kun bruges i et begrænset tidsrum.

Hvad skal du gøre ved »husmortrick« mod pigmentering

Behandling af hyperpigmentering er ikke altid nødvendigt, men hvis denne distraherer din skønhed, kan du prøve følgende husråd til hvordan, man kan få brugt med hudpigmentering:

 • Bland en teskefuld citronsaft med en teskefuld honning og hvid yoghurt. For at fjerne hyperpigmenteringen i dit ansigt, placer masken på dit ansigt i et kvarter, inden du vasker det.
 • Bland ½ teskefuld gurkemeje med 2 dl af din yndlingscreme, og anvend det på områder i ansigtet med pigmentering. Vask det efter 15 minutter.
 • Bland mandelolie med honning og malede mandler, og lad masken sidde på dit ansigt i en time, før du vasker den af. Masser alternativt mandelolien ind i din hud før sengetid og lad det sidde natten over.

Se hele teksten skjul tekst

Sådan dækker du pigmentering

Kan du ikke fjerne pigmenteringen fra dit ansigt? Eller er du netop begyndt at bruge en blegecreme på pigmenteringen uden synlige resultater? Dæk dem til med en concealer eller en dækkende foundation for at udjævne hudtonen og give din selvsikkerhed et løft!