Sutter og narresutter

Filter
Prisklasse

til

Materiale
Mærke
Gratis gaver og tilbud
Bestsellere

Hvordan vælger man den bedste sut til babyen?

Sut eller narresut … uanset hvad man nu kalder den, så kan en velvalgt sut berolige babyen, give den en følelse af tilfredshed og også bidrage til, at barnet sover på ryggen, som det bliver anbefalet. Find ud af, hvordan du vælger den bedste sut. Du vil få at se, at det ikke er særlig kompliceret.

Hvilken størrelse skal man vælge?

Den rigtige størrelse sut er et af de vigtigste kriterier, når du skal vælge.

 • Du skal blot følge producentens instruktioner. Du finder oftest sutter i størrelser i intervallet fra 0 til 18 måneder. Der findes dog også sutter for 18 mdr.+, der er tilpasset større børns mund.
 • En sut til nyfødte vil bestemt ikke være egnet til større babyer og slet ikke omvendt. Med den rigtige størrelse sut vil du forhindre, at barnets mundhule udvikler sig forkert.

En sut med udskåret skjold eller en rund sut?

Selvom suttens skjold er placeret uden for barnets mund har det en uundværlig funktion. Det har lufthuller, der er vigtige for, at baby kan trække vejret optimalt, eller så savl kan løbe væk.

 • Et skjold formet som et ottetal eller en sommerfugl – der altså er udskåret for oven og forneden – gør det muligt at putte sutten i babyens mund fra begge sider.
 • Et skjold, der er udskåret med plads til næsen viser med sin form, hvordan den skal vende i munden, og den sidder godt for babyen.
 • En rund sut ser meget sød ud i babyens mund. Du bør dog sikre dig, at den ikke trykker på den lilles næse.

En symmetrisk eller en asymmetrisk suttedel?

Det afhænger af babyen, hvilken form på sutten (suttedelen) den foretrækker. Anskaf dig derfor begge typer, så du kan afprøve, hvilken der passer den lille bedst.

 • En asymmetrisk suttedel (en anatomisk sut) efterligner mundens form, da den er flad på den ene side. Den runde del skal vende opad (se for eksempel en Chicco sut).
 • En symmetrisk suttedel (fysiologisk sut) er dråbeformet og ligner en brystvorte. Der findes også runde (såkaldte kirsebær), der også er inspireret af brystvorten.
 • Ortodontiske sutter kan enten have en asymmetrisk eller en symmetrisk form. De sikrer, at babyens tunge er placeret rigtigt, og med deres form bidrager de mest muligt til, at mundhulen udvikler sig korrekt.

En sut af silikone eller af naturgummi?

Du vil som oftest støde på 2 typer af materiale: naturgummi, altså latex eller medicinsk silikone. Begge materialer har deres fordele og ulemper.

 • Sut i latex: naturgummi, som latex er fremstillet af, er et naturmateriale, og derfor har sutten en gul farve. Nogle babyer kan lide den typiske smag af gummi, andre kan ikke. Den er meget blød og fleksibel. Det kan være knap så let at vedligeholde en sut af naturgummi i sammenligning med en af silikone, men det er mere miljøvenligt at anskaffe sig en.
 • Sut i silikone: Den er helt ren, uden nogen som helst smag og lugt, og er nem at holde fuldstændig ren. En silikonesut kan modstå høje temperaturer, og derfor har den en længere levetid. Sammenlignet med en i latex er den mindre fleksibel.

Hvad skal man ellers anskaffe sig til sutten?

 • Først og fremmest anbefaler vi at købe mere end en sut. De bliver så nemt væk.
 • Køb også en clips til sut. Du sætter den fast på babyens tøj, og sutten bevæger sig derfor aldrig for langt væk og falder ikke på jorden, når I er ude at gå tur. Du kan købe sutteclips i mange smukke design.
 • Til både længere og kortere ture vil du have brug for en sutteboks. Sutten holdes hygiejnisk ren i den og er straks klar, når babyen har brug for en sut.

Med en sut bliver babyens første dage, uger og måneder – og derfor også dine – meget mere behagelige. Du skal bare vælge ifølge de nævnte kriterier og herefter lade din baby vælge den bedste sut alt efter, hvad den selv foretrækker.