Gå videre til hovedindhold

Hyperhidrosis

Sved kan være et reelt problem, også selv om den er en af menneskekroppens normale funktioner og endda gavnlig for vores sundhed. Indtil det bliver for meget af det gode.

Normal versus overdreven svedtendens

Sved, som fra naturens side er lugtfri, produceres af svedkirtler og består af 99% water and 1% salt. Det er vores krops naturlige måde at køle ned på i varmt vejr eller ved fysisk aktivitet. Sved kan også opstå i stressende situationer – dette refereres til som “følelsesmæssig sved” og involverer også de apokrine kirtler.

Overdreven svedtendens kan også opstå, selv når du er rolig og ved milde temperaturer, uden åbenlys årsag. Det er det vi mener med overdreven svedtendens eller hyperhidrose.

Se hele teksten skjul tekst

Årsager til overdreven svedtendens

Hovedårsagen til overdreven svedtendens er en forhøjet aktivitet i svedkirtlerne. Der findes to slags hyperhidrose – den primære (fokale) og den sekundære:

  • Primær hyperhidrose er ofte nedarvet og manifesterer sig fra tidligt i puberteten og fremefter. Det er en tilstand, hvor den del af hjernen, der regulerer sveden, sender et signal til dine svedkirtler uden grund, og du starter at svede.
  • I modsætning til primær hyperhidrose kan årsagerne til sekundær hyperhidrose variere. Denne tilstand kan skyldes graviditet, overgangsalder, hjertesygdomme eller andre sygdomme, overvægt, afhængighedsskabende stoffer eller medicin.

Sådan undgår du overdreven svedtendens

Bekymrer du dig over overdreven svedtendens fra fødderne eller armhulerne? Prøv at ændre dele af din livsstil. En lille forandring kan have uventede effekter. Her er et par eksempler på, hvordan du kan afhjælpe overdreven svedtendens:

  • Skær ned på stærk mad, kaffe og alkohol
  • Gå i tøj, der er fremstillet af naturlige materialer såsom uld og hør.
  • Glem ikke at drikke rigeligt med usødede væsker i løbet af dagen.
  • Et morgenbad kan hjælpe.
  • Undgå direkte sollys.
  • Køb en god antiperspirant for at reducere overdreven svedtendens og blokere for svedproduktionen.

Se hele teksten skjul tekst

Antiperspirant mod overdreven svedtendens

En antiperspirant mod overdreven svedtendens under armene kan være den rigtige løsning, hvis du ønsker at reducere mængden af sved. Den indeholder aktive ingredienser, som påvirker svedkirtlerne, herunder de apokrine, og delvist blokerer deres aktivitet. Vi har højeffektive antiperspiranter, som virker i op til flere dage. Det betyder ikke, at du ikke behøver at gå i bad – kun, at blokeringen af dine svedkirtler varer længere.

Deodorant mod overdreven svedtendens?

I modsætning til en antiperspirant blokerer en deodorant ikke for svedproduktionen. Den afholder derimod sveden fra at reagere med bakterier på din hud, som regel i armhulerne, der skaber en ubehagelig lugt. Dette betyder, at en deodorant ikke reducerer selve sveden, men kan bruges i kombination med en antiperspirant.

De bedste deodoranter

Medicinsk behandling mod overdreven svedtendens – når en antiperspirant ikke er nok

Er det som om, at ingen af de konventionelle metoder virker? His det er tilfældet, er det måske tid til en medicinsk indgriben. Den mest populære måde at reducere svedkirtlernes aktivitet er botulinumtoksin A, iontophorese (elektrobehandling) eller antikolinerge lægemidler. Alle disser metoder skal strengt administreres efter konsultation med din læge.