Gå videre til hovedindhold

Atopisk eksem

Omkring 30% af verdens befolkning lider af det. De første tegn på atopisk eksem viser sig hos babyer i de første måneder af deres liv. Det er mest udbredt hos børn. Atopisk dermatitis forsvinder normalt ved tiårsalderen, men nogle gange kan denne kroniske og inflammatoriske hudsygdom fortsætte ind i voksenlivet.

Hvordan ser atopisk eksem ud?

Atopisk eksem forekommer som oftest hos babyer. Røde, til tider lækkende vabler dukker frem på meget tør hud, hvilket får den berørte til konstant at klø sig. Det får kun eksemen til at blive endnu værre.

Problemets omfang varierer fra person til person – det kan forekommer på panden, øjenbrynene, halsen, overkroppen og selv på hænder, fødder, og i folderne på knæ og albuer. Hvis du ønsker at vide, hvordan du sikkert kan identificere atopisk eksem på babyer, så er det nødvendigt at besøge lægen eller en dermatolog, når de første symptomer viser sig. Atopisk eksem kræver længerevarende behandling.

The sufferer does not have unpleasant itchy blisters all the time; Der er to skiftende faser af lidelsen – den hvilende periode, og opblussen, når tilstanden forværres. Dette kan være resultatet af stress eller tørt og køligt vejr. Det er grunden til, at sommerens varme og fugtige vejr kan lindre atopisk hud.

Se hele teksten skjul tekst

Årsager til atopisk eksem

Denne lidelse er ikke smitsom, men skyldes ofte en genetisk prædisposition for allergiske reaktioner såsom astma, høfeber og konjunktivitis.

 • Atopisk dermatitis forekommer hos omkring 50% af de børn som har mindst en forælder med allergi.
 • Hvis begge forældre er allergiske, stiger sandsynligheden til 80%.

Ud over arvelighed er atopisk eksem også påvirket af miljøet. Byer med et højt niveau af forurening bidrager til dermatitis.

Et kendetegn ved atopisk hud er hudens dårligt beskyttende funktion. Den vandtætte barriere i huden beskytter den ikke tilstrækkeligt og gør den derfor sårbar. Af denne grund kan noget så normalt som et bad være en ubehagelig oplevelse for mennesker med atopiske problemer. Ikke alene under badet, men også ved daglige aktiviteter kan allergener trænge ind i huden og forårsage betændelse og kløende hud. Dette leder til gentagen kradsen, der gør, at huden bliver forstyrret.

Se hele teksten skjul tekst

Hvad hjælper mod atopisk eksem

Imens det er ikke muligt at kurere atopisk eksem helt, er der andre muligheder for at mildne symptomerne , eller at forlænge den latente periode. Dette omfatter behandlinger med kortikosteroider og immunsupprimerende midler, ture til kysten, at følge grundlæggende retningslinjer for mennesker med atopisk hud, og, selvfølgelig, en daglig hudpleje praksis.

Kosmetikprodukter til atopisk hud og korrekt hudpleje

Atopisk hud er primært meget tør og derefter kløende. Derfor er det vigtigt at sikre, at den er fugtet både ved opblussen og gennem den latente periode, som kan forlænges på denne måde. Prøv en fugtgivende creme eller salve til atopisk eksem, som også er egnet til børn, og sørg for, at huden er blød og fugtet. Gå efter aktive ingredienser som omega 6-fedtsyrer og licochalcon A, som holder huden fleksibel og smidig.

Baderegler for atopisk hud

 • Temperaturen af dit badevand bør ikke overstige 33°C.
 • Den ideelle varighed af dit bad bør være 3 til 5 minutter.
 • Brug sæbefri produkter til dit bad, ideelt kosmetik, som er lavet specifikt til atopisk hud og har en fysiologisk pH. Gå efter renseolier og gels til sårbar hud.
 • Brug ikke en svamp eller handsker, som irriterer huden.
 • Rens dig selv efter badet, og tør din hud uden at skrubbe den.
 • Anvend bodylotion til atopisk eksem umiddelbart efter badet, og fugt dit ansigt med ansigtscreme til atopisk dermatitis.

Se hele teksten skjul tekst

Behandling af atopisk eksem

En mulighed for at slippe delvist af med atopisk dermatitis er kortikosteroider, som ordineres af en læge. Kortikosteroider behandler hudinflammation, men skal kun ordineres i en kort periode mod akut betændelse.

Aktuelle immunsupprimerende midler, som tilbageholder den uønskede immunrespons på det berørte sted på huden, er mere nænsomme end kortikosteroider. I de seneste år har forskere udviklet nye former for medicin mod atopisk eksem hos børn og voksne.

Naturlig behandling af atopisk eksem

For at bekæmpe eksem på den naturlige måde, anbefales det at bruge mudderbad, klidomslag, Døde Havs salte, hampolie eller tørv. Det anbefales også at tage ophold ved havet og følge de grundlæggende retningslinjer i hverdagslivet.

Se hele teksten skjul tekst

Andre råd til at slippe af med atopisk eksem

Ophold ved havet

Havvand har en gavnlig effekt på symptomerne på atopisk dermatitis. En udflugt til kysten bør ideelt set vare to uger, så den atopiske hud kan vænne sig til havvandet. På din udflugt skal du i endnu højere grad huske at beskytte dig selv mod solen. En solcreme til børn vil være gavnlig, da den er så nænsom som muligt.

Grundlæggende retningslinjer for atopisk hud:

 • Klip dine negle. Lange negle ansporer til kradsen og kan også øge risikoen for infektion.
 • Undgå støv og mider. De findes i tæpper, madrasser og gardiner. Luft ud jævnligt.
 • Brug ikke syntetisk stof eller lagener – huden sveder og klør. Naturlige materialer som bomuld er en bedre løsning.
 • Brug skånsomt vaskepulver og undgå skyllemiddel.
 • Gå ikke ud i direkte sollys mellem kl. 11 og 16 – brug derudover et produkt med høj SPF.
 • Begræns mælkeprodukter, nødder og skaldyr. De kan starte en pludselig opblussen.
 • Undgå cigaretter, cigaretrøg og alkohol.
 • Få nok søvn, og prøv at undgå stress.

Se hele teksten skjul tekst