Børnetermometre

Sådan vælger man det bedste termometer til børn, småbørn og babyer

Hvordan tager man de mindstes temperatur nemt, hurtigt og præcist? Et pålideligt termometer til nyfødte bør være en del af udstyret lige fra begyndelsen, da det er nødvendigt at holde omhyggeligt øje med den nyfødtes temperatur. Vi giver dig råd om, hvilket babytermometer du skal vælge, og hvordan du effektivt måler temperaturen.

Den grundlæggende inddeling af børnetermometre

Et termometer til børn er helt tilpasset de små patienters behov. Du kan vælge mellem varianter med eller uden berøring, der ofte også har en masse andre funktioner, der hjælper dig med at spare tid.

Kontakttermometre til børn

Med et kontakt- eller berøringstermometer til børn kan du måle temperaturen i armhulen, i munden, i øret og i endetarmen. Målingen tager længere tid end hos de berøringsfri varianter, og ved målingen kan der være direkte berøring mellem termometrets føler og personens krop. Det er derfor nødvendigt, at barnet forholder sig i ro under målingen. Før og efter brug er det nødvendigt at desinficere børnetermometret.

Kontaktfri termometre til børn

Et kontaktfrit termometer til børn fungerer efter princippet for infrarød stråling, og målingen tager kun et par sekunder. Denne type termometer er meget præcis og er egnet til nyfødte og rastløse børn. Du kan foretage målingen på panden, på tindingerne eller i øret. Nogle multifunktionelle termometre gør det også muligt at måle temperaturen i mad eller badevandets temperatur og i rummet.

Andre funktioner ved børnetermometre

Når du vælger et termometer til børn, så overvej også andre funktioner, der kan gøre det endnu nemmere for dig at tage temperaturen.

 • Et display med meget store tal gør, at du hurtigt kan aflæse temperaturen. Nogle termometre har et baggrundsbelyst LCD-display til nem måling i mørke.
 • Hukommelse gemmer temperatur, dato og tid fra flere forudgående målinger for at give bedre kontrol.
 • Et lydsignal indikerer, at temperaturmålingen er færdig.
 • Automatisk slukning sparer på batteriet.
 • En stemmevejledning læser resultatet af målingen højt.
 • En mobilapplikation tillader forbindelse med termometret og gemmer information om de sidste målinger, også fra flere termometre.
 • En bøjelig spids på termometret kan nemmere tilpasse sig ved måling.

Hvordan måler man barnets temperatur?

Hos de mindste babyer kan du måle temperaturen mest præcist ved at føre termometret ind i endetarmen. Denne procedure er ikke så nem at udføre hos små børn, så derfor anbefales det at måle temperaturen i øret eller i munden. Hos ældre børn kan du måle temperaturen på den klassiske måde i armhulen eller på panden. Læs altid indlægssedlen inden første måling, for at den kan være så effektiv som mulig.

 • Rektal temperaturmåling udføres med et kontakttermometer, som du fører ind i babyens endetarm. Kom en lille smule creme mod rød numse, vaseline eller olie på termometrets spids. Babyen bør ligge på ryggen med knæene op mod maven. Det er nok at føre det rektale termometer til babyer maksimalt 2 cm ind. For at få en pålidelig måling af temperaturen er det kun nødvendigt at vente 20 sekunder.
 • Oral temperaturmåling udføres hos små børn og ældre børn med et kontakttermometer, der placeres i hullet under tungen. Barnet skal holde sig fuldstændig i ro, mens der måles. Du kan også bruge et børnetermometer i en sut med display, der også kan måle den aktuelle temperatur, mens babyen sover.
 • Temperaturmåling i øret udføres enten med et kontakttermometer eller et kontaktfrit termometer til børn, og det giver en meget præcis måling. Ved måling med berøring holder du det stille i mindst 30 sekunder, ved berøringsfri måling er et par sekunder nok.
 • Temperaturmåling på panden udføres med et kontaktfrit termometer eller et pandetermometer, som du holder mod panden i cirka 15 sekunder.
 • I armhulen udføres målingen med et kontakttermometer til børn, og det er en pålidelig metode hos ældre børn.

Vores tip: Rengør altid et kontakt- eller kontaktfrit termometer til babyer grundigt efter brug med en fugtig klud, og læg det tilbage i etuiet. Sådan sikrer du, at termometret får en lang levetid og leverer pålidelige resultater ved hver måling.

Præcis og også smertefri temperaturmåling er grundlæggende for enhver korrekt babypleje. Du kan vælge mellem sjove motiver, der er beregnet til både drenge og piger, med et stort display, så det er nemt at aflæse temperaturen. Du kan også prøve et selvklæbende termometer, der forvandler målingen til spændende underholdning. Du kan også finde et termometer til nyfødte i praktiske sæt med andre nødvendige ting til babyen, der også er en fantastisk gave til nybagte mødre.