En åndedrætsalarm til babyer eller en baby monitor er et nyttigt hjælpemiddel, så både du og din baby kan sove roligt. Det drejer sig om et apparat, der ved hjælp af sin høje følsomhed våger over dit lille barns vejrtrækning. Hvis alarmen ikke opfanger et åndedræt, eller hvis det bliver uregelmæssigt, advarer den forældrene med en høj alarm i tide. Vi giver dig gode råd om, hvilken slags åndedrætsalarm du skal vælge, og hvornår det er godt at bruge den.
Sådan fungerer en åndedrætsalarm
Kontrol af babyens vejrtrækning ved hjælp af en speciel sensor sker på basis af det lille barns mindste bevægelser, som den bruger til at registrere åndedrættets frekvens. I tilfælde af nogen som helst mistanke, hvis der for eksempel ikke registreres vejrtrækning i 20 sekunder, eller hvis antallet af åndedræt bliver reduceret, så sætter bevægelsessensoren en høj alarm i gang, der tilkalder forældrene. Som regel reagerer babyen også, når den høje alarm lyder, og begynder igen at trække vejret af sig selv.
Hvornår bruger man en åndedrætsalarm?
Det gælder almindeligvis, at en åndedrætsalarm er velegnet til førstegangsforældre, da den letter usikkerhed i begyndelsen og bidrager til en roligere søvn, hvilket er meget vigtigt i denne tid. Den er også vigtig i tilfælde af for tidligt fødte børn eller børn med helbredsproblemer. Hvis du overvejer, hvor længe du skal bruge en åndedrætsalarm, så anbefales det at stoppe, når babyen er fra 6 til 12 måneder gammel. Efter det første år begynder børn at bevæge sig mere i sengen, og åndedrætsssensoren kan bedre blive erstattet af en babyalarm.
Sådan vælger man en åndedrætsalarm
Hvis du beslutter dig for at holde øje med barnets søvn ved hjælp af en åndedrætssensor, så fokusér på typen af sensor, vigtige kriterier og andre ekstra funktioner, der vil gøre arbejdet omkring din baby nemmere.
Typer af åndedrætsalarmer
Takket være forskellige typer af alarmer er det muligt at kontrollere babyen hele dagen, også uden for barnesengen. Hvis det lille barn for eksempel døjer med, at det gylper hyppigt, er det også passende at bruge åndedrætsalarmen i barnevognen i løbet af dagen, så det ikke bliver kvalt.
- Åndedrætsalarm med plade – Det drejer sig om et tyndt underlag med en følsom sensor, der ligger direkte under madrassen i barnesengen eller i barnevognen. Den begrænser på ingen måde barnets bevægelser og er ikke i vejen. Hvis det lille barn ender uden for pladen, kan åndedrætsalarmen dog udløse en falsk alarm. Dette kan forhindres ved at lægge en anden plade ved siden af i madrassens størrelse. Den er ikke egnet under en springmadras.
- Åndedrætsalarm til ble – Det er en bærbar åndedrætsalarm, der sættes fast med en clips direkte på bleen tæt ved navlen, så den berører maven. Den er også egnet til klapvognen eller til vuggen i løbet af dagen. Det drejer sig om et pålideligt trådløst apparat, der dog kan være i vejen for større børn, og det virker ikke i bevægelse.
- Baby monitor med åndedrætsalarm – En nyttig kombination af åndedrætsalarm og babyalarm 2-i-1 gør det muligt at holde øje med babyen ved hjælp af en sender. Denne type apparat kan du bruge i længere tid end en klassisk åndedrætsalarm, og den har ofte ekstra funktioner, for eksempel temperaturkontrol, nattesyn og LCD-monitor.
- Åndedrætsalarm til tvillinger – Det drejer sig om en speciel type af åndedrætsalarm med plade, der har 2-4 plader forbundet til evalueringsenheden. Den bruges kun, når babyerne ikke sover i samme seng.
De vigtigste kriterier for hvordan man vælger en åndedrætsalarm
- Alarmens rækkevidde – den bør være mindst fra barnets seng til din seng.
- Alarm – lydsignalernes lydstyrke og mulighed for at regulere den er altid en fordel.
- Alarmens respons – bestemmer tidsrummet, fra problemet med vejrtrækningen registreres, til alarmen går i gang (normalt 20 sekunder).
- Batterier – angiver strømforsyning for apparatet, og om det indeholder en batteriindikator.
- Pladens størrelse – bestemmer, om den aflæste overflade er tilstrækkelig stor, eller om den eventuelt kan udvides.
Nyttige funktioner
- Vibrationer – nogle apparater har en vibrationsfunktion, der går i gang før alarmen, og som normalt får barnet til at trække vejret igen.
- Lyskontrol – gør opmærksom på uregelmæssigheder i vejrtrækningen.
- Hukommelse – gør det muligt at vise en aflæsning af åndedrættet, også nogle timer tilbage i tiden.
- Ekstra sensorer – ud over åndedrættet registrerer de også temperaturen i rummet samt babyens temperatur og dens stilling.
- Applikation – nogle åndedrætsalarmer kan parres med en smartphone via en app.
Opdag den bedste åndedrætsalarm allerede i dag, og du kan sove mere roligt! Babyalarmer, børnetermometre, næsesugere og andet nyttigt udstyr til babyen og børnesikkerhed venter på dig på notino.dk.