Akne er en betændelsestilstand, der normalt manifesterer sig i ungdommen, når din krop gennemgår talrige ændringer, særligt af den hormonelle slags. Det betyder naturligvis ikke, at akne ikke også kan gå ud over voksne eller nyfødte og spædbørn.
Hvad forårsager akne?
En af hovedårsagerne til akne er tilstoppede hårfollikler (komedoner), som der kan gå betændelse i. En komedon forekommer naturligt og gradvist, når dine hudceller flerdobles. Det fører ikke altid til akne – i sund hud opløses en komedon ganske enkelt af sig selv.
Hvis dit immunsystem derimod reagerer på bakterier, lipider eller androgener (sexhormoner hos mænd), kan der opstå en mikroinfektion under huden, som i første omgang ikke kan ses med det blotte øje. Som resultat af overproduktion af talg, udvikler infektionen sig og når et stadie, hvor du kan se tegn på akne på din hud.
Hormonernes virkning på akne
Der er en tæt forbindelse mellem udbrud og hormonelle ændringer. Det er grunden til, at kvinder ofte døjer med voksenakne – modsat mænd, hvis akne plejer at stabilisere efter puberteten. Akne hos kvinder er påvirket af hormonelle ændringer, som følger med graviditet, overgangsalder eller menstruation.
Ud over akne og arvelighed kan akne også være påvirket af den måde, hvorpå du tager vare på din hud, de produkter, du bruger, dine stressniveauer, din livsstil, bakterier i dine porer, brug af anabolske steroider eller medicin med litium, barbiturater eller androgener.
Hvad er tegnene på og typerne af akne?
Dine talgkirtler producerer naturligt talg – hvis de er tilstoppede, kan det resultere i talgknopper, hudorme eller bumser.
- Hudorme eller åbne komedoner er små, mørke områder, som opstår, når talgknopperne lukker.
- Talgknopper er en form for urenhed, som viser sig om en rund hævet læsion med en hvid top.
- Bumser er som regel smertefulde, røde og hævede læsioner fyldt med pus.
Sådan slipper du af med akne
Akne er i vid udstrækning påvirket af dine gener, og der er ingen sikker måde, hvorpå man kan kurere det fuldstændigt. Langt hen ad vejen kan du imidlertid mindske tegnene på akne, og minimere dens indvirkning på huden i form af ar. Så hvad kan hjælpe imod akne?
Hudpleje til problemhud
Hvis du døjer med akne, er det vigtigt at opbygge en passende hudplejepraksis:
- Start altid med helt ren hud for at undgå uønskede bakterier, som kan forårsage betændelse. Rens din hud to gange dagligt – morgen og aften. Køb en god miscellarvand mod akne eller en gelrenser til akne og brug alkoholfrie renseprodukter og makeupfjernere, som ikke irriterer eller udtørrer din hud. Udtørret hud har det faktisk med at producere endnu mere talg.
- Ren hud har brug for en god mængde fugt. Prøv en salve eller en creme mod akne, som vil fremskynde helingsprocessen og hindre dannelsen af nye urenheder.
- Brug en pletbehandling mod akne direkte på dine urenheder, før du går i seng, for at fremskynde helingen.
- Brug en eksfoliator til problemhud en gang om ugen for at fjerne døde hudceller, eller en dybtrensende ansigtsmaske mod akne, som renser og matterer din hud.
Produkter til akne
Problemhud kræver særlig hudpleje, da almindelige produkter måske kan gøre din akne endnu værre. Det er grunden til, at du skal sigte efter produkter, som er udviklet til akneramt hud og sammensat i samarbejde med dermatologer, fra mærker som Vichy, La Roche Posay, Avène, Eucerin, Bioderma og A-Derma.
Du kan også prøve naturlige kosmetiske produkter, som er særdeles nænsomme ved din hud såvel som ved miljøet.
De bedste produkter mod akne
Aknebehandling
Hvis du har døjet med akne i noget tid, bør du finde en god dermatolog. De kan anbefale aknemedicin, som du kan prøve for at hele din akne. Hos kvinder kan hormonelle præventionsmidler være en hjælp. Uanset hvad, går der et par uger, før du ser de første resultater. Nogle gange kan din akne midlertidigt forværres, før din krop vænner sig til medicinen.
Flere råd til at behandle akne
Akne kan være påvirket af personlig hygiejne, din kost eller stress. Prøv følgende råd:
- Rør ikke ved dit ansigt i løbet af dagen – snavs på dine fingre kan forværre infektionen.
- Prøv ikke at klemme på og klø i dine bumser. Du risikerer at sprede aknen endnu mere og forårsage permanent ardannelse.
- Rens din telefonskærm, og vask dit sengetøj regelmæssigt, ikke mindst pudebetrækket. Sådan kan du slippe af med bakterier, som bidrager til akne.
- Hold humøret oppe, og undgå stress, da det kan påvirke talgkirtlernes funktion negativt.
- Glem ikke vigtigheden af en balanceret kost og motion. Den rigtige livsstil kan i høj grad have indflydelse på din akne. Madvarer, der har tendens til at medføre akne, er mælkeprodukter og bestemte produkter med et høj glykæmisk indeks (GI), såsom slik og produkter, som er fremstillet med hvidt mel. Forsøg at skære ned på den slags fødevarer.
- Undgå stærk sol, og beskyt altid din hud med en solcreme, der har en høj SPF.
Sådan dækker du akne
Har du brug for skøn hud, men ikke tid nok til at vente på, at din akne går væk? Dæk det med den rette foundation. Find en foundation til problemhud, som indeholder aktive ingredienser mod akne. Og tag et kig på et par ikke-komedogeniske produkter, som ikke tilstopper dine porer og derved forebygger akne.
Concealer eller foundation til akne
- Har du kun et par bumser hist og pist? Så prøv en god akneconcealer til at dække de små skønhedsfejl, som afholder dig ansigt fra at tage sig helt perfekt ud.
- Har du brug for at udjævne dit ansigts hudtone? Brug en dækkende foundation til akne for at skjule alle bumser og ar efter akne.
De bedste foundations og concealers til akne
Sådan slipper du af med ar efter akne
Du kan forbedre din ar efter akne med enten hyben- eller primulaolie, eller endda aloe vera gel, som regenererer huden på smuk vis. Du kan også prøve en kemisk peel eller en IPL-behandling. Det vigtigste er dog altid at forhindre arrene i at blive til – hvilket er grunden til, at du aldrig skal klemme på eller klø i dine bumser. Brug i stedet en lokal SOS-behandling til at hjælpe din akne med at hele.