Gå videre til hovedindhold

Hvordan plejer man børnetænder?

Måske siger du til dig selv, at mælketanden alligevel falder ud, så dit barn nok klarer det uden den perfekte mundhygiejne? Forkert! Du er som forælder ansvarlig for dine børns tænders tilstand, og derfor bør du bestemt ikke undervurdere plejen af dem. Hvad dit barn lærer i barndommen, vil senere spare det for ikke så få penge. 
 
De midlertidige tænder skal klare meget. De skal bide, tygge, de spiller en vigtig rolle iudviklingen af sprog og skal have et godt bid. For ikke at tale om, at ingen ønsker et barn med et gyseragtigt smil i form af sorte stumper. 
 
Den første tand er en stor begivenhed. Desværre kommer der ofte inden da søvnløse nætter fulde af barnegråd (og nogle gange også din egen). Det kan nemlig gøre ret ondt at få tænder. I dag kan du dog lette dit lille pus for smerten med forskellige hjælpemidler. For eksempel med olie til tandkødet, kølende gel eller en bidering. Et godt tip er at lægge bideringen i køleskabet eller fryseren i et par timer. . 

Huller i tænderne er den mest almindelige infektion

Det kan simpelthen godt betale sig at passe rigtig godt på de første tænder. Ved du, at huller i tænderne er den mest almindelige infektion? Den belaster immunsystemet og truer nabotænderne. En ren tand betyder en sund tand, der ikke bliver ødelagt. Og forebyggelse er meget billigere end en efterfølgende behandling hos tandlægen. 
Hvordan gør man det? Det er ingen videnskab – at børste børnetænder ligner det at børste voksentænder. Det er bare hjælpemidlerne, der er tilpasset barnets alder.
Så snart de første tænder viser sig, er det tid til at starte med at børste regelmæssigt og grundigt. Indtil toårsalderen kan du nøjes med en såkaldt fingertandbørste, der er en lille bitte børste, som du sætter på din finger. Senest fra 2 år er det tid til en kvalitetstandbørste og tandpasta.
Overlad ikke valget til tilfældigheder, men lad dit lille pus vælge farve og smag. Hvis du involverer dit barn i processen med at holde tænderne rene, vil det interessere ham/hende mere. Gentag til bevidstløshed, når I plejer tænderne, hvorfor det er så vigtigt at holde dem rene. Man kan også få legetøj med tand-tema til at undervise med. 

Tandbørste og teknik

Køb en tandbørste med et lille hoved til barnet, med lige og så bløde hår som muligt. Du behøver til gengæld ikke at bruge mellemrumstandbørster og tandtråd. Der er som regel nok plads mellem de første tænder, og derfor kan du vente med hjælp til mellemrummene, til barnet har skiftet tænder.
Indtil 6-årsalderen skal du tage tandbørstningen af dit barn i dine hænder. Vær grundig, og fra seksårsalderen kan du i en periode børste efter. Hvis det overhovedet er muligt, kan I børste tænder sammen. Også her gælder det, at det er bedre at se en gang end høre hundrede gange. 
Det er ikke vigtigt, fra hvilken vinkel du børster tænder på barnet. Men tryk ikke hårdt. Bedst er cirkelbevægelser kaldt tegne-solen-teknikken. De fleste madrester fanges normalt i tand og tandkødslinjen. Lær barnet, at man først børster de øverste tænder og bagefter de nederste. For man vil jo ikke først møjsommeligt rense de nederste og derefter "kaste" snavs på dem oppefra.
Så snart dit barn kan håndtere en manuel tandbørste, kan du give det en elektrisk tandbørste. Det er ret sandsynligt, at han/hun vil synes, at det så er sjovere at børste tænder.

Tandpasta med eller uden fluor?

Det er også godt, at barnet har sin egen tandpasta – dem til børn er nemlig forskellige på grund af indholdet af fluor. 
Fluor er god til pleje af tandemalje, fordi den styrker den og også mindsker mængden af bakterier. Problemet med fluor til børn er bare, at børn normalt ikke spytter tandpastaen ud (fordi de kan lide den). Større mængder af fluor fører til fluorose, der i begyndelsen viser sig som hvide og senere gulbrune pletter på tænderne. De er desværre ikke bare af kosmetisk karakter, men sænker generelt tændernes modstandskraft mod huller i tænderne.
Den nødvendige daglige mængde fluor hos børn kan derudover uden de store problemer fås gennem almindelige madvarer. Især fisk, kornprodukter, mælk og mælkeprodukter eller valnødder indholder fluor.
Hvis du altså er på udkig efter den første tandpasta til dit barn, kan du selv vurdere, om det kan spytte tandpastaen ud efter tandbørstningen eller ikke.

Mindst to gange om dagen i to minutter

Anvend tidligst mundskyl til børn i kampen mod huller omkring femårsalderen. Helt enkelt, når du er sikker på, at barnet ikke synker det, men perfekt kan spytte det ud.
Børst tænderneto gange om dagen, ideelt i 2 minutter. Og fordi enhver variation tæller, kan du anskaffe en timer. Som oftest er der tale om et enkelt timeglas, der gør det hurtigere at komme igennem de vigtige 120 sekunder.
Og glem ikke at gå regelmæssigt til tandlæge. Første gang omkring barnets etårsalder, herefter hvert halve år. Men skræm aldrig, virkelig aldrig, dine børn med tandlægen. Besøget hos tandlægen er ikke en straf, men en fuldstændig naturlig del af sundhedsforebyggelse.