Gå videre til hovedindhold

Sådan ammer du korrekt

Hvilken stilling og teknik skal man vælge, hvor længe, hvor ofte og hvad skal man spise i denne periode? Lær alt om amning, og find ud af, hvad du har brug for til amning.De fleste førstegangsfødende mødre ser frem til at amme.
Det er også sandt, at de har alle mulige forvrængede idealer om amning, og at de ofte bliver overraskede, når tingene ikke går helt, som de skal.

Begyndelse

Det er en god idé at lægge det nyfødte barn til brystet straks efter fødslen, da dets sutterefleks på dette tidspunkt er meget stærk, og du har en god chance for, at barnet uden problemer får godt fat om brystet. Du skal ikke blive overrasket, hvis det gør ondt de første par dage (nogle gange uger), for brysterne er ikke vant til at amme og har brug for tid til at tilpasse sig. Derfor skal du købe helende creme til brystvorter, hvis billigere alternativ er ren lanolin, som du kan finde på ethvert apotek.

I første omgang producerer mælkekirtlerne råmælk, en helt unik cocktail af vitaminer, der er skræddersyet til dit barn. Efter et par dage begynder produktionen af modermælk, der er den mest naturlige ernæring for barnet i de første måneder af dets liv.

 

Først skal du amme barnet hver anden time, ved hvert bryst i 10 til 30 minutter. Det er helt normalt at amme helt op til 12 gange om dagen i begyndelsen. Hvad angår ammestillingen, er det forskelligt, hvad der passer til hver kvinde. Nogle kan lide at amme siddende med en ammepude som støtte for barnet, mens andre kan lide at ligge på siden.

Se hele teksten skjul tekst

Og hvad nu, hvis der ikke er mælk nok?

Selv om det kan være stressende for dig, hvis du ikke har nok mælk, skal du ikke gå i panik. Prøv at kæle og nusse meget med barnet, da det ofte er kontakten mellem mor og barn, der udløser amning. Du kan også ringe til en ammekonsulent, der gerne vil hjælpe dig.

Ikke desto mindre sker det nogle gange, at mælken slet ikke kommer, eller at man simpelthen ikke har nok mælk. I det tilfælde fås der i dag et stort antal modermælkserstatninger af høj kvalitet. Du skal ikke bekymre dig unødigt, men forsøge at gribe situationen an på en helt afslappet måde. Det vigtigste er, at dit barn ikke er sultent.

Hvordan man spiser og ikke spiser, når man ammer

I begyndelsen skal du forsøge at udelade fødevarer, der giver oppustethed. Måske har du en baby derhjemme, der vil have det fint med broccolisuppe efterfulgt af ærtegrød med frisk brød, men det er mere sandsynligt, at du efter en sådan menu vil få en søvnløs nat fuld af gråd, fordi din baby får luft i maven.

Indfør kun gradvist fødevarer, der giver luft i maven, og du vil snart finde ud af, hvad der er bedst for dit barn.

Når du spiser, skal du huske, at det du spiser, spiser dit barn også, billedligt talt. Spis derfor hvidt og rødt kød af god kvalitet, fisk, frugt og grøntsager, ris, kartofler eller havregryn. Drik ammete, vand uden kulsyre eller frisk frugtjuice.

Hvor længe skal man amme?

Ingen kan svare på det spørgsmål. Du vil støde på opfattelsen, at når de første tænder vokser, signalerer naturen, at det er tid til at skifte til fast føde og gradvist stoppe med at amme inden for et år. Andre mødre ammer i op til tre eller fem år og er også glade for det.

Det er også vigtigt at nævne, at det er helt fint, hvis du ikke ønsker at amme. Det er din beslutning, og ingen har ret til at dømme dig for den. Selv om amning er en meget naturlig ting, kan det også være en kilde til melankolsk eller depressiv stemning. Brug altid din egen dømmekraft, og vær ikke bange for at stå ved din mening.

Sådan gør du amning lettere

De første dage og uger med en nyfødt er følelsesmæssigt meget krævende. Det viser sig bl.a. ved, at når du hører en baby græde (uanset om det er din egen eller en andens baby), hører en rørende historie om en hvalp eller ser en idyllisk familie i en reklame for vaskepulver, begynder din mælk spontant at løbe til. På det tidspunkt er det en god idé at have engangs- eller vaskbare ammeindlæg for at opsamle mælken, så din trøje ikke bliver våd.

Amme-bh'en er en anden god ting, der gør amningen meget hurtigere og nemmere. Det samme gælder ammehætter, der kan lindre smertefuld amning eller hjælpe mod ømme eller flade brystvorter.

Hvis du har for meget mælk, er den hurtigste måde at lette trykket på at bruge en brystpumpe. Samtidig er reglen, at udbuddet reagerer på efterspørgslen, så jo oftere du pumper, jo mere mælk vil du producere. Så paradoksalt nok kan en brystpumpe også være en løsning på manglende mælk.