Gå videre til hovedindhold

Sådan behandler man bleeksem

Hvad er bleeksem?

I fagsprog kaldes rødligt udslæt i hudfolder for intertrigo. Det er rødme og røde områder på huden, der ikke har fået tilstrækkelig luft, og som er blevet irriterede på grund af varme og fugt. Det er typisk små babyer, der lider af det, men det ses også tit hos overvægtige personer, hvor det røde udslæt dannes i hudfolderne. Hos babyer kan du oftest se det røde udslæt i lysken, på numsen, i armhulen eller under halsen.

Befri din baby for ubehagelig bleeksem, og få tips til, hvordan du slipper af med det røde udslæt, og hvordan du bedst kan forhindre det!

Hvorfor får min baby bleeksem?

Masser af mødre tror, at de 100 % vil opdage, at babyen har bleeksem. De har nemlig en fast idé om, at det er grimme røde pletter på huden. Sandheden er, at ingen rødme er normal. Også let rødme af huden er bleeksem, så hvis du ikke er sikker på, om din baby har bleeksem, kan du for eksempel sammenligne farven på det ramte sted med huden på hænderne.

Bleeksem opstår oftest, hvis huden ikke får tilstrækkelig med luft. Hvis du bruger engangsbleer, bør du skifte dem ofte, ideelt når de er blevet tisset i første gang. En snavset numse bør du ikke tørre af med vådservietter, men i stedet vaske den under rindende lunkent vand. Og før du lægger en ren ble på, skal du altid lade huden få luft og tørre den grundigt, men nænsomt. Også en let fugtig hud har tendens til hurtigt at blive varm og irriteret.

 

Hvis du bruger stofbleer, bør du vaske dem regelmæssigt med et parfumefrit, hypoallergent vaskemiddel til børn.

En forkert størrelse ble kan også være årsag til bleeksem. Har din baby mon brug for en større størrelse? Følg ikke de anbefalede kilo på emballagen, men din egen dømmekraft. Det samme gælder påklædningen, da løstsiddende tøj er meget mere åndbart.

Syntetiske materialer, der gør tøjet elastisk, bidrager også til, at der kan opstå bleeksem. Vælg tøj, der mest er af bomuld eller hør, og som kun indeholder omkring 5 % elastan.

Som regel kan babyer ikke undgå at få bleeksem, hvis de har diarré. Her er det på sin plads at være ekstra opmærksom på hygiejne, at skylle af ved hvert bleskift og smøre med en beskyttende creme.

Se hele teksten skjul tekst

Sådan behandler man bleeksem korrekt

Det er ikke nogen skam, hvis din baby får bleeksem. Det kan ske for enhver mor. Men det vil være en skam ikke at gøre noget ved det. Hvad skal du gøre, når du tager bleen af og finder ud af, at dit barn har fået irriteret og rød hud?

1. Vask babyen nænsomt, men grundigt med lunkent vand, eventuelt med uparfumeret sæbe. Du kan tilsætte kamille eller for eksempel morgenfrueolie, der vil hjælpe med at berolige huden. Hvis du har tørrede urter derhjemme, er det tilstrækkeligt bare at lade dem trække et par minutter og derefter hælde dem i badet.

2. Derefter tørrer du huden ved at duppe blidt med en bomuldsble, eller endnu bedre med en bambusble. Bambusbleer og musselinbleer er dyrere, men til gengæld har de en lidt blødere tekstur og er mere skånsomme mod huden.

 

3. De mest røde steder kan du behandle med en salve mod bleeksem. Måske bliver du nødt til at prøve flere af dem, inden du finder ud af, hvilken der virker lige præcis på din baby. Vi anbefaler ikke babypudder på grund af de kontroversielle sager med indhold af kræftfremkaldende stoffer. Masser af mødre nævner desuden, at det også har tendens til at klumpe i hudfolderne.

4. Et kritisk øjeblik! Giv ikke babyer ble på, men lad dem tumle sig længst muligt uden den. Hvis det er koldt, kan du give dem sokker og T-shirt på og lægge et let tæppe over dem. Uanset hvor åndbare bleer er i dag, kan huden ånde allerbedst uden dem.

Det tager som regel et par dage at slippe af med bleeksem. Det vigtigste er at holde huden tør, ren og godt luftet. Hvis du kæmper med bleeksem i mere end en uge, bør du tage til lægen. Ud over irritation på grund af varme og fugt kan der opstå svamp, som en salve på recept vil hjælpe dig med.

Se hele teksten skjul tekst