Gå videre til hovedindhold

Sådan vælger du en elektrisk tandbørste

Sonisk, oscillerende eller magnetisk iO? Til følsomme tænder eller til intensiv blegning? Læs om, hvordan du vælger den bedste eltandbørste til dine behov.
 
Alle typer elektriske tandbørster vil klart overgå en klassisk manuel tandbørstes evner, det er der ingen tvivl om. Den væsentligste forskel mellem de nævnte typer ligger i formen på den bevægelse, som børstehovedet udfører ved børstning.
 
Eltandbørster kan nemt klare at udføre titusindvis af mikrobevægelser i minuttet, og derfor er de langt mere effektive end manuelle børster. Og hvis du stadig overvejer, hvilken teknologi du skal vælge, kan du lade dig guide af anbefalingerne nedenfor:
 
  • For at få en præcis og dybdegående børstning bør du hellere vælge en oscillerende tandbørste.
  • En skånsom børstning vil du derimod opnå med en let vibrerende sonisk tandbørste.
  • Hvis du vil have en kombination af begge, kan du prøve en magnetisk tandbørste med iO-teknologi.

Sonisk tandbørste

En sonisk tandbørste benytter sig af højfrekvente soniske glidende bevægelser opad og nedad; lidt mere simpelt kan man sige, at børsten vibrerer meget hurtigt og let. En sådan bevægelse er nemlig perfekt til skånsomt, men samtidig meget grundigt at fjerne plak fra tændernes overflade og fra tandkødet. Denne type tandbørste er egnet til børn og til dem, der har mere følsomme tænder. Børstehovedet er som regel slankt og aflangt.

Oscillerende tandbørste

En oscillerende tandbørste fungerer efter et lignende princip, men som navnet fortæller, udfører den ikke en bevægelse opad og nedad, men derimod en roterende bevægelse. Den bevæger sig frem og tilbage i mikrocirkler og har derfor som regel også et rundt hoved. Mange tandbørster med en oscillerende-roterende teknologi bevæger sig ud over i cirkler også frem og tilbage. De er derfor lidt mere effektive til at fjerne pletter på tænderne (for eksempel efter kaffe eller rødvin).

Magnetisk iO-tandbørste

En magnetisk tandbørste med iO-teknologi bliver på nuværende tidspunkt kun fremstillet af Oral-B. Den kombinerer mikrovibrerende fibres skånsomme energi med et rundt børstehoved, der er udviklet i samarbejde med tandlæger. Børstens hoved oscillerer uden pulseringer frem og tilbage, og den bliver drevet af en magnetisk motor. Der medfølger også en magnetisk oplader i pakken.

Du sparer tid

En af hovedfordelene ved en elektrisk tandbørste er også den anbefalede børstetid. Den er 2 til 3 minutter, hvilket er væsentligt kortere tid end hos de manuelle forgængere. Hvis en eltandbørste sparer dig blot ét minut dagligt, vil det blive til hele 6 timer på et år! Desuden vil den kortere børstetid gøre det nemmere at skabe en regelmæssig rutine for tandbørstningen.

Børn

Generelt er det sjovere at børste tænder med en eltandbørste, og man kan uden problemer klare at børste flere minutter i ét stræk. Du kan ofte læse i anmeldelser, at børn også meget bedre kan lide disse tandbørster. Hvis du altså gerne vil spare dig selv for den daglige kamp med din lille alligator af et barn, så giv dem en elektrisk tandbørste i fødselsdagsgave eller fra julemanden.

Sådan gør du

For at du kan opnå det bedste resultat, er det vigtigt at overholde børsteteknikken. Glem alt om den vilde børsten frem og tilbage, der får din tandbørste til at se ud som en heksekost. En elektrisk tandbørste gør alt arbejdet for dig. Du skal bare lægge den mod tænderne og holde øje med, at den har kontakt med dem på alle overflader.

For en hvilken som helst tandbørste gælder det, at vi altid begynder med at børste de øverste tænder. Grunden er simpel. Vi vil selvfølgelig ikke børste de underste tænder og så “smide” urenheder ned på dem ovenfra, mens vi børster de øverste tænder.

 

Vi lægger først børsten mod de bageste tænder og lader den arbejde nogle sekunder på hver tand. Den ideelle position er på overgangen mellem tænder og tandkød, da der sidder flest urenheder her. Vi børster ydersiden, indersiden og tyggefladerne grundigt.

Masser af elektriske tandbørster har en indbygget tryksensor, der fortæller dig, hvis du trykker for hårdt. De fleste er også udstyret med en timer, der måler den tid for dig, der er nødvendig til en grundig børstning. Det er heller ikke usædvanligt, at tandbørsten kan forbindes med en smart app, der viser i realtid, hvordan du klarer din tandbørstning.

Du kan ganske enkelt ikke gå forkert i byen med en elektrisk tandbørste. Smid kun en manuel tandbørste i rygsækken, hvis der venter dig et langt ophold i vildmarken uden elektricitet. Eltandbørster kan uden problemer holde sig opladet i flere dage, men de mister dog alligevel kraften efter et stykke tid. Og i det øjeblik vil du være glad for at have din gode gamle manuelle tandbørste ved hånden .

Se hele teksten skjul tekst