Stress, anspændte muskler eller måske fladt hår? Prøv Epsomsalt!
Magnesiumsulfat eller Epsomsalt har fået sit navn efter byen Epsom i England i nærheden af, hvor det først blev opdaget i det 17. århundrede. Dette exceptionelle mineral, også kaldet bittersalt eller epsomit, forekommer naturligt i naturen – f.eks. i søer eller kalkminer.
Hvad er Epsomsalt, og hvorfor er det så populært?
Epsomsalt er et mineral, der er sammensat af ilt, magnesium og sulfat. Dets virkninger tilskrives netop sulfationerne, der bidrager til normal cellefunktion, og magnesium-ionerne, som en betydelig del af befolkningen ikke har tilstrækkeligt af i organismen. At supplere med magnesium har gavnlige virkninger på musklerne og hjerte-kar-systemet samt stresslindring og kvalitetshvile.
Lad dig ikke forvirre af navnet – til forskel fra køkkensalt kan du ikke smage maden til med Epsomsalt, for det har nemlig en meget bitter smag. Men du kan anvende det på utallige andre måder – bittersalt er fantastisk som badesalt, til håret, som en kropsscrub og endda også som gødning til planter.
Epsomsalt – virkninger ved udvendig brug
Mange mener, at bittersalt har en betydelig positiv effekt på menneskets krop ved ydre brug. Og hvad kan Epsom salt efter sigende hjælpe med?
- Afgiftning af organismen
- Afspænding af ømme muskler og led
- Regulering af hjerterytmen og blodtrykket
- Hjælper mod tør hud og hudproblemer
- Mod stress og for en god søvn
- Mod migræne
Selv om videnskabelig forskning stadig ikke kan blive enig om, om magnesium og andre gavnlige stoffer fra epsomit kan optages af huden, vil mange mennesker ikke undvære at bruge Epsomsalt.
Epsomsalt – et utal af anvendelsesmuligheder
Til kroppen
-
Badesalt: Epsomsalt i badet kan mindske hævelser og løsne op for muskler, f.eks. efter sportspræstationer. Og Epsomsalt kan også hjælpe med stresslindring og generel afslapning.
Dosering til badet: For hver 25-30 kg af din kropsvægt drysser du cirka en halv kop (eller 1 dl) bittersalt i det varme vand. Det opløses rigtig godt i vand. Hvis du vil have den størst mulige gavnlige virkning, anbefales det at forlænge badet i Epsomsalt til mindst 40 minutter.
-
Kropsscrub: Bittersalt kan også bruges som en scrub, der blødgør huden over hele kroppen og gør den mere strålende.
Vejledning til scrub: Bland epsomit med olivenolie, så det danner en tyk pasta, og du har en fantastisk naturlig scrub! Massér blandingen blidt ind med cirkelbevægelser, og skyl bagefter. Din hud vil blive renset og blød – som ny.
- Ansigtsscrub: Den funger på en lignende måde til ansigtshuden. Skift olivenolien ud med din foretrukne rensegel til ansigtet, og du har en dybdevirkende og rensende ansigtsscrub.
- Fodbad: En anden disciplin, som Epsomsalt er fantastisk til – fodbad. Dosering til fodbad: Opløs en halv kop (1 dl) Epsomsalt i en balje med varmt vand, sæt fødderne i det, og mærk, hvordan tunghed, hævelser og træthed bliver lindret. Magnesiumsalt neutraliserer og eliminerer desuden lugt, så det er perfekt til fødderne.
Til håret
- Mod fedtet hår: Epsomsalt kan også anvendes til håret. Kom det i shampoo, og brug den som normalt. På den måde kan du begrænse, at håret bliver fedtet.
- Til at give håret volumen: Du kan også komme bittersalt i din conditioner – det kan give fladt hår en fyldig volumen.
Til hjemmet og haven
- Som rengøringsmiddel: Magnesiumsulfat kan også bruges som et fremragende rengøringsmiddel til køkkenet eller badeværelset. Blandet med sæbe danner det en grov pasta, der er virkelig god til at fjerne snavs fra overfladen.
- Som økologisk gødning: Magnesiumsulfat er også gavnligt for planter og træer. Du kan netop typisk finde gødning under navnet bittersalt, og det kan anvendes opløst i vandingsvandet, som spray eller til at drysse på. Det er desuden et helt naturligt mineral, så derfor kan tilhængere af økologi også bruge det i haven – og det hjælper endda med at holde snegle væk.
Indvendig brug som et afføringsmiddel
- Mod forstoppelse: Pas på – til indtagelse skal du finde Epsomsalt i fødevarekvalitet. Til lindring af forstoppelse opløser du 2-6 teskefulde Epsomsalt i fødevarekvalitet i et stort glas vand og drikker det. Den afførende virkning bør indtræde inden for 30 minutter og i op til flere timer. Hvis man bruger mere end den passende dosis eller ved utilstrækkeligt væskeindtag kan det Epsomsalt, man har indtaget, have uønskede virkninger. Derfor bør du altid spørge din læge til råds vedrørende indvendig brug.
Sammen med urter og andre tilsætningsmidler fremtryller Epsomsalt et drømmebad
Badesalt er som skabt til en kombination af urter, æteriske olier og vitamer. Prøv færdigblandede blandinger, og nyd et velduftende og afslappende spabad. For eksempel:
- Epsomsalt med lavendel dufter ikke bare dejligt. Lavendel fremmer stresslindring og en rolig søvn.
- Epsomsalt med mynte kan forbedre gennemstrømningen i luftvejene.
- Epsomsalt med C-vitamin fremmer regenerering af huden og har en foryngende effekt.
- Epsomsalt med kamille kan lindre ved forkølelse, samtidig med at det plejer huden skånsomt.
Hvad enten du beslutter dig for et bad, en scrub eller måske vil bruge det i håret, er Epsomsalt kort sagt et alsidigt naturligt vidunder. Opdag selv de gavnlige virkninger ved Epsomsalt!