Gå videre til hovedindhold

Hvad skylder du dit hår efter sommeren?

19. september 2022 JANA POTUŽNÍKOVÁ
Havet, opfriskende svømmeture i søer eller pools... Vandreture i bjergene, cykelture... Chill out! Men dét, du nød, var en hård omgang for dit hår. Du skylder det en masse nu, og det er på tide at kompensere med en generøs dosis opmærksomhed! Hvordan nærer og reparerer man håret efter sommeren?

Sommeren betyder hårdt slid for håret


Solen, havet, klorholdige pools... alt stresser og udtørrer håret om sommeren. Hatte, kasketter, cykelhjelme? Mekanisk skade på håret er uomgængelig. Du sveder mere og står oftere under bruseren og vasker dit hår. Men for hyppig vask forstyrrer hovedbundens naturlige mikrobiom. Og endelig, hvem bekymrer sig om livsstil om sommeren? Is, smoothies, all inclusive... Intet, der indeholder vitaminer og mineraler, der kan hjælpe med at give næring til dit hår.

Klippe eller kæmpe for smukt hår?
Er det gråt, glansløst, kruset, svækket, spaltet? Det er ikke underligt, at du har lyst til at give op og bestille tid hos frisøren. Og ja, nogle gange er det faktisk det klogeste, du kan gøre. "Håret kan være så skadet efter sommeren, at det mangler den såkaldte kutikula, det øverste skællag, der udglattes ved den rette pleje og gør håret glansfuldt. Men hvis det mangler? Så er der ikke noget at redde, og den eneste løsning er en saks!" siger Ivana Pokorná fra Formocitas Aesthetic Medicine Clinic.

Den, der ikke klipper, må nære og pleje!
Du vil gerne springe frisøren over, men hvad gør du så? Så lad os starte med at skelne mellem pleje af hårstrå og hovedbundspleje. Fordi det betyder noget forskelligt. 

 • Hovedbunden har brug for næring indefra
  "Hovedbunden er som en seng, hvorfra håret vokser. Og hvis det skal være smukt, skal det have næring," konstaterer Ivana Pokorná. Derfor skal grøntsager, frugt, fermenterede mejeriprodukter, fisk, nødder og kornprodukter lande som det første i indkøbskurven. En afbalanceret kost. Fordi den er afgørende. Hvis du ikke forsyner kroppen tilstrækkeligt, vil den søge efter mineraler i hovedbunden, der er en rigelig kilde til dem.

"Kroppen kunne tage dem fra knogler og sener, men det ville være livstruende. Men du er ikke i livsfare, bare fordi dit hår falder af på grund af manglende ernæring. Men derfor er hårtab, hvis du ellers har et godt helbred, et signal om, at du skal stramme op på din kost, og ikke kun efter sommeren," advarer eksperten. 

Kosttilskud til hår vil også hjælpe. "Magnesium, calcium, selen, zink, silicium, biotin og A-, B-, C-, D- og E-vitaminer er vigtige. Vi glemmer også, at nogle vitaminer er fedtopløselige – A, D, E og K – og for at optage dem skal du støtte dem med omega-3 fedtsyrer. Sammen med omega-3 fedtsyrer må du ikke glemme de såkaldte polyfenoler, som olivenolie indeholder ud over de nødvendige omega-9 fedtstoffer. Bare en spiseskefuld om dagen. Polyfenoler er også betydeligt repræsenteret i valnødder, bær eller frugtskaller," anbefaler Ivana Pokorná og tilføjer, at selv med perfekt ernæring og pleje kan du komme til at vente omkring to måneder på forbedring.
 

 • Hovedbunden fortjener også udvendig pleje
  Udvendig hovedbundspleje omfatter shampoo! Den skal bare bruges rigtigt. "Shampoo hører aldrig hjemme i dit hår, og det gælder især for langt hår, der er blevet skadet af solen eller endda farvet. Shampooens formål er at rense hovedbunden og hårrødderne for ophobede rester af talg, sved, salte og urenheder. Men hvis du masserer det ind i længderne af beskadiget og tørt hår, vil du kun fuldføre ødelæggelsen, fordi shampoo som bekendt affedter," forklarer Ivana Pokorná. 

  HVORDAN VASKER DU DIT HÅR KORREKT?
  • skyl håret i dets fulde længde
  • gnub en lille mængde shampoo ind ved hårrødderne i hovedbunden, og massér den derefter forsigtigt men kraftigt med fingerspidserne (pas på neglene) 
  • hvis shampooen ikke skummer: enten er der ikke nok af den, eller også binder fedtet fra hovedbunden sig til shampooen

• hvis du vil have skum, skal du skylle shampooen ud og gentage processen
• du skal ikke "gnubbe" vådt hår, men blot forsigtigt "klemme" det i et håndklæde og vikle det ind i det

 1. Hårstråene nyder en maske og balsam

"Hvad hårstrå angår, reparerer vi primært skader forårsaget af mekanisk beskadigelse – de opstår allerede af, at du ligger på hårstråene. For ikke at tale om når du farver dem eller udsætter dem for solen. Mekaniske skader er især et problem for alle dem, der har langt hår. Mens kort hår er ungt, har du med langt hår et hår, der måske er fem eller seks år gammelt. Og forestil dig, hvordan fibrene i din yndlingssweater ville se ud, hvis du havde den på hver dag, vaskede den, farvede den....," forklarer Ivana Pokorná.

Desuden forestiller vi os fejlagtigt, at vi kan give udvokset hår næring. "Men et hår opstår ved celledeling, det er et keratiniseret protein, der flyder intet igennem det. Det er derfor, at hverken negle eller hår gør ondt, når man klipper dem.“

Maske efter din hårtype

Hvordan anvendes hårmasken korrekt? Efter shampooen skal du vælge en hårmaske efter din hårtype. Spørg din frisør, hvis du ikke ved, hvad du skal gøre. "Men det er ikke rigtigt, at jo længere du lader den sidde, jo bedre. Især de første gange er et minut eller to nok, og derefter kan du tilføje mere, når håret er tilvænnet. Hvis man lader masken blive siddende på det sarte og beskadigede hår i 15 minutter, bliver håret overbelastet og derfor fladt. Håret kan klare en masse næring, når det bliver stærkere," siger Ivana Pokorná. 

 

Hårserum, tak!
Nu gør du for en gangs skyld noget for din hovedbund. Giv hovedbunden hårvand, dvs. hårserum, der giver den ekstra næring. Påfør som anvist, og vælg efter hovedbundens tilstand. Igen kan en frisør rådgive dig, eller endnu bedre en dermatolog. 

Gennemprøvede hårserummer

Og endelig, balsam. Skyllefri pleje!
Nu mangler blot det sidste trin. Massér balsam ind i selve håret. Og helst en skyllefri, så resultatet af hele den foregående proces forbliver i håret og huden. 

Hvilken skyllefri balsam skal du prøve?

Du skylder alt til dit hår efter sommeren. Og hvis du holder ud med at pleje det, skaber du også fundamentet for hårets kvalitet og sundhed i den næste sæson!

Læs mere