Gå videre til hovedindhold

Nye trends inden for tandpleje! Opdag magien ved intelligent teknologi

11.3.2024

Jana Uhlir

Læsetid: 5 minutter

Det har aldrig været så cool at pleje tænderne. Glem alt om kedelige tandbørster; invitér nye teknologier ind på badeværelset! Det er ikke kun sjovere at pleje tænderne med dem, men også mere omsorgsfuldt. Hvordan børster man sine tænder ordentligt, og hvilke smarte hjælpere er bedst?

Den rigtige procedure er grundlaget

Grundlaget for god tandhygiejne er helt sikkert, at man omhyggeligt fjerner plak fra alle tændernes flader. "Tænderne skal børstes mindst to gange om dagen, om morgenen og om aftenen inden sengetid, og derefter må man kun indtage vand," anbefaler tandplejer Lucie Hronková, DiS. fra tandlægecentret Dental Office H33.

Glem ikke at børste tandmellemrum "Én gang om dagen er nok. En tandplejer vil lære dig den korrekte teknik og derefter kontrollere den ved regelmæssige besøg for at sikre, at dine tænder forbliver rene og sunde," siger tandplejeren. 

Til en grundig rensning af tænderne

Hvornår skal tandbørsten udskiftes?

Skifter du din tandbørste regelmæssigt, eller venter du med at vælge en ny, til den er helt slidt? "Du bør skifte din tandbørste cirka hver tredje måned. Det bevarer effektiviteten af rensefibrene, der reduceres, når de bliver flosset, selvom det måske endnu ikke er synligt for øjet," forklarer tandplejeren og minder alle om altid at skifte tandbørste efter en forkølelse eller influenza.

Hvordan vælger jeg den rigtige tandbørste? Det er ikke nok bare at vælge efter farve. "Den ideelle tandbørste skal være blød, med et lille arbejdshoved og tæt pakket med børstehår, der er skåret lige," anbefaler Lucie Hronková. 

Følg med tiden! Det vil gøre dit arbejde nemmere 

Intelligent teknologi har allerede forbedret næsten alle områder af vores liv, og tandpleje er ingen undtagelse. Elektriske tandbørster og mundskyllere beviser det. Hvorfor skal du kigge efter dem?

For at få sundt tandkød og et smukt smil

En elektrisk tandbørste har en række fordele i forhold til klassiske tandbørster:

  1. Mere effektiv rengøring: Den vibrerende eller roterende bevægelse hjælper med at fjerne mere plak og madrester end en manuel tandbørste. 
  2. Nemmere at bruge: Rengøring med en elektrisk børste er som regel nemmere for os takket være den automatiske bevægelse.
  3. Flere muligheder: Du kan vælge en elektrisk tandbørste med børstehoveder i forskellige former og størrelser. Når du børster, kan du bedre nå steder i munden, der ellers er svære at nå. 
  4. Forskellige funktioner: Elektriske tandbørster har ekstra funktioner såsom forskellige rengøringsindstillinger, tryksensorer eller en indbygget timer, så du kan rense dine tænder endnu bedre.

Mundskyllere

Kan du også lide den dejlige følelse af renhed og friskhed i munden? Opnå maksimal virkning ved at bruge en mundskyller som en del af din tandplejerutine. Takket være vandstrålen kan du faktisk børste tandmellemrummene grundigt og fjerne madrester og plak. 

Du renser også svært tilgængelige områder langs tandkødsranden, hvor bakterier, der fremkalder betændelse, kan ophobe sig. Det vil reducere risikoen for paradentose. Den bløde vandstråle masserer også tandkødet godt, forbedrer blodcirkulationen og tandkødets sundhed med regelmæssig pleje.

En vandstråle for at få perfekt tandhygiejne

TIP: Mundskyllere er et godt supplement til din tandpleje, hvis du har sensitive tænder. Det skyldes, at de gør det muligt at regulere vandets tryk og temperatur og dermed minimerer irritation i sensitive områder af munden. 

Hvordan passer man på børns tænder?

Man bør begynde med at børste, så snart den første tand bryder frem. Vælg en blød tandbørste til børn, og børst to gange dagligt. Når barnet er omkring et år, hvor det normalt har fire tænder foroven og fire forneden, bør du tage den lille med til tandlægen. Tandlægen vil fortælle om tandhygiejne samt den korrekte anvendelse af fluor og hvor meget, der skal bruges. 

Gør det sjovt for de mindste at børste selv

Senest fra toårsalderen skal man lære børn den korrekte teknik til tandbørstning og brug af tandtråd. Med hjælp fra din tandlæge eller tandplejer kan du forklare, hvorfor det er vigtigt at passe godt på tænderne. Brug lege eller belønninger til at gøre tandbørstningen til en favoritrutine. Få hjælp til det med en sonisk tandbørste til børn; mange af dem har også sjove apps til rådighed.   

En ven for et sundt babysmil

De bedste fødevarer for at få tænder som perler

Hvor ofte tænker du på dine tænders sundhed, når du køber ind? Formentlig sjældent. Der findes fødevarer, der støtter tænders sundhed og styrke indefra. Det gælder blandt andet mejeriprodukter, der takket være indhold af calcium styrker tandemaljen. Derudover er det frugt og grøntsager, der fremmer tandkødets sundhed og reducerer risikoen for huller i tænderne; nødder indeholder til gengæld calcium og fosfor eller fuldkorn med B-vitaminer og jern, der er fantastisk for tandkødets sundhed. 

Bare det at drikke almindeligt vand hjælper med til at skylle munden, og det reducerer ophobning af syre, der kan forårsage huller i tænderne. Drik gerne grøn te med polyfenoler, der kan beskytte tænderne og reducere dannelsen af plak.

Ved du allerede, hvordan du passer godt på dine tænder, og hvorfor du skal give dem den bedste moderne pleje? Så hurra for at du kan prale af et smukt og, hvad der er endnu vigtigere, et sundt smil så hurtigt som muligt.