Gå videre til hovedindhold

Maskne: Hvordan slipper man af med akne under mundbind

Fugt, varme, luftmangel og uhyggelig hudirritation. Miljøet under mundbind er næringsjord for forskellige slags hudproblemer. Netop som mundbind er blevet en symbol for vores tid, så bliver også maskne det, altså akne forårsaget af mundbind. Hvordan bekæmper man maskne og hvordan forebygger man, at den opstår?

Hvad er maskne og hvordan opstår det

Maskne er en hudtilstand, der er forårsaget af langtids brug af mund og næse beskyttelse, altså af forskellige slags mundbind og respiratorer. Den er den mest udbredte type af den så kaldte acne mechanica - mekanisk akne.

Kombination af mekanisk friktion, varme, dårlig lufttilførsel og fugt fra at svede, ånde og tale fører til, at der under mundbindet opstår ideelle omgivelser til formering af mikroorganismer og tilstopning af porerne. Mundbindet gnider på ansigtet og der opstår små revner i huden, hvorigennem urenheder og bakterier kan komme ind i huden. Porerne tilstoppes og der opstår forskellige former for akne på huden, fra upåfaldende hudorme eller sorte prikker til den mere alvorlige cystiske akne.

Se hele teksten skjul tekst

Hvordan undgår man maskne

Forebyggelse er det første skridt til succesen. Overhold reglerne for det korrekte brug af mundbind og sænk risikoen for maskne til et minimum:

 • Brug mundbind kun på de steder, hvor det er nødvendigt. Når du befinder dig udenfor i frisk luft og ikke har kontakt med andre personer, læg mundbind væk og lad huden ånde.
 • Undgå formering af bakterier under mundbind ved at du veksler mundbind med jævne mellemrum - gerne flere gange om dagen. Papirmundbind bliver fugtigt allerede efter ca 20 minutters brug og så er det på tide at smide det væk og tage et nyt. Hvis der er mulighed for det, lad huden »lufte lidt ud«, før du tager et nyt mundbind på.
 • Når du benytter dig af et stofmundbind, skal du vaske eller kogevaske det efter hver brug og stryge det. Brug mild vaskepulver og undlad skyllemiddel, som kan irritere huden og være med til at tilstoppe porerne.
 • Få dig stofmundbind af et behageligt materiale - bedst af 100% bomuld. De skal sidde perfekt, ikke skære eller gnide og ikke irritere huden. De skal altid vaskes og stryges før den første brug.

Se hele teksten skjul tekst

Hvordan slipper du af med maskne

Der er allerede kommet de første prikker under mundbind? Så er det på tide at skifte den almindelige hudpleje ud med den specielle kosmetik mod maskne og få sig en ny hudpleje rutine.

Hudpleje under mundbind

Før du tager mundbind på om morgenen, må huden være fuldkommen ren og beskyttet mod friktion. Husk følgende regler for din daglige rutine:

 • Vask huden med vand og speciel skum, emulsion eller gel mod akne. Du kan afslutte rensningen med et mildt tonikum.
 • Efter rensningen skal du påføre fugtighedscreme - den danner en tynd beskyttende skel mellem huden og mundbindet, som mindsker mekanisk friktion.
 • Brug en non-comedogen ansigtscreme med mild tekstur, der ikke tilstopper porerne og som ikke er for tung til huden. Du kan med fordel bruge gelcremer, men også lette hudsera.
 • Du kan også satse på hudpleje med antioxidanter, der beskytter huden mod negativ indflydelse af omgivelserne.
 • Undgå derimod de tætte næringsrige cremer, vaseline, alt for fede produkter og produkter, der øger talgproduktion.
 • Undgå i dagtimerne også hudpleje med retinol og andre potentielt irriterende stoffer. Mundbind sænker luftcirkulation og hermed øges virkningen af de aktive stoffer, hvad der kan have negativ indvirkning på huden.
 • Cremen mod maskne skal påføres minimum 15 minutter før du tager mundbind på, så at cremen har god tid til at blive absorberet af huden og resterne ikke smøres af på mundbind.

Se hele teksten skjul tekst

Aftenrutine mod maskne

Om aftenen skal du igen rense huden i dybden og bruge produkter mod maskne, som hjælper til at regenerere den udsatte hud i mundbind området:

 • Rens huden straks efter hjemkomst. Sved, talg og urenheder, som har samlet sig på huden under masken i løbet af dagen, skal fjernes så snart som muligt for at man undgår tilstopning af porerne.
 • Inkluder i din aftenrutine midler mod maskne, der indeholder aktive stoffer til problematisk hud - benzoylperoxid, salicylsyre og andre AHA-syrer. Men pas lidt på med behandling med disse syrer, især når din hud er efter brug af mundbind allerede meget irriteret. I så fald skal du vælge en lavere koncentration eller skifte syrerne midlertidigt ud med de milde og beroligende fugtighedsprodukter.
 • For at udgå irritation, skal du ikke bruge flere produkter med aktive stoffer mod maskne samtidigt. Den mere intensive lokale akne-pleje skal kun applikeres på de enkelte hudorme og ikke på hele ansigtet. Hvis du er vant til at bruge produkter med retinol, skal du anvende en aften retinol og den anden aften den lokale pleje, ikke begge to på én gang.
 • Mindst én gang om ugen skal du forkæle din hud med en beroligende ansigtsmaske, der opfrisker og regenererer huden.

Se hele teksten skjul tekst

For at opnå de bedste resultater, skal du også følge andre gode råd, hvordan man slipper af med akne: klem prikkerne ikke ud, rør ikke ved ansigtet med urene hænder, drik tilstrækkeligt, spis sundt og frem for alt - bevar roen.

Makeup under mundbind og maskne

Dermatologer anbefaler ikke at bruge makeup under mundbindet. Den kan bidrage til tilstopning af porerne og hermed forværre maskne. Du skal altså reducere brug af makeup til minimum, når du går med mundbind. Men hvis du alligevel har brug for at dække over maskne med makeup, husk, at mindre er undertiden mere, og overhold et par basale regler for at minimere den negative indflydelse på din hud:

 • Påfør makeup altid på en renset og hydrateret hud og i god tid før du tager mundbind på.
 • Vask hænderne, før du påfører makeuppen. Hvis du bruger en børste eller svamp, skal du vaske dem med jævne mellemrum.
 • Et sikkert valg er en non-comedogen makeup med ingredienser, der ikke tilstopper porerne. Vælg ideelt en speciel makeup fra producenterne af dermatologisk kosmetik, hvis ingredienser samtidigt plejer huden med akne.
 • Brug en fikserende pudder over makeuppen, som mindsker risikoen for at rester af makeuppen kommer på mundbindet.
 • Hvis du kun skal dække over en let maskne, er det nok at bruge en let BB creme, som er mindre belastende for huden.
 • Fjern makeup så snart det er muligt, for at huden igen kan ånde frit. Rens huden grundigt efterfølgende.

Se hele teksten skjul tekst