Gå videre til hovedindhold

Hvad hjælper mod følsomme tænder

Tandfølsomhed er et af de få tandproblemer, som vi selv kan gøre noget ved derhjemme. Det vigtigste er naturligvis at vide, hvordan og med hvad man kan gøre det. Håndtér følsomme tænder med den rette pleje! Vi har nogle gode tips til, hvordan man kan kæmpe mod følsomme tænder, og hvilke produkter man kan bruge til at pleje dem.

Alle har mindst én gang oplevet den ubehagelige fornemmelse, når en tand er følsom over for berøring, for noget koldt, varmt eller sødt. Når det bogstaveligt er en rædsel at køre en tandbørste hen over tænderne. Nogle gange er det en følge af tandhygiejne eller tandblegning, andre gange af for kraftig tandbørstning. De blotlagte tandhalse (den del af tanden, hvor tandkødet trækker sig tilbage) er blandt de mest følsomme dele, men tandkødet kan også være følsomt.

Dette sundhedsproblem kaldes med fagsprog dentin hypersensitivitet. Selv om det ideelt er noget, man skal tage op med sin tandlæge, forstår vi godt, at der ikke altid er tid til det. For slet ikke at tale om tidsbestillingen, der heller ikke giver mulighed for en hurtig løsning af problemet.

 

Tandfølsomhed er et ret almindeligt problem. Det skyldes, at tandkødet trækker sig tilbage og at tandemaljen slides af, så den blødere og mere følsomme indre del af tanden, dentinen, bliver blotlagt. Den findes under tandemaljen og tandkødet, hvor der løber følsomme nerver. Så derfor er en mindre ydre stimulus, som f.eks. en kold drik, nok at irritere nerverne, og vi mærker det med en kort, men intens smerte.

Se hele teksten skjul tekst

Førstehjælp til følsomme tænder

Det er bedst at forebygge tandfølsomhed ved grundig og regelmæssig mundhygiejne med en passende tandbørste, tandtråd og mundskyl. Gør du alt dette, og er dine tænder alligevel stadig følsomme?

Den, der har gjort sit hjemmearbejde, er ikke så overrasket. Alle bør vide, hvordan man kan lindre pludselig tandfølsomhed, og hvad man altid skal have ved hånden. Her finder du hurtig hjælp i form af specialiserede hjælpere.

Sådan lindrer du følsomme tænder

1. Udskift din tandbørste med en, der er så blød og skånsom som muligt. Det samme gælder elektriske tandbørster – vi tilbyder reservehoveder til følsomme tænder. F.eks. er børsterne i midten af Sonicare Sensitive hovedet ultrabløde og så skånsomme over for endog meget følsomme tænder og tandkød, at de roses af selv folk med blotlagte og følsomme tandhalse.

2. Tandpasta til følsomme tænder og tandpasta til følsomme tandhalse virker og lindrer dine smerter med det samme. Desuden regenererer og styrker den tandemaljen, beskytter tænderne mod karies og indeholder mineraler, der er nødvendige for tandplejen. Vi har et virkeligt bredt udvalg.

3. Du kan fremme tandpastaens virkning på følsomme tænder med specielle geler med et højere indhold af calcium eller fluorid.

4. Tag det roligt, og børst ikke dine følsomme tænder for aggressivt. Hvis du hører til det mindretal, der børster tænder mere end to gange om dagen, så prøv at børste dem mindre ofte i en periode.

5. Børst altid dit tandkød, der er en grobund for bakterier, sammen med dine tænder med følsom tandpasta.

6. Undgå for kolde, varme og søde drikke. Dette gælder også andre fødevarer. Det er måske ikke det bedste for dine følsomme tænder at spise en is efterfulgt af en varm espresso.

Hvis din tandfølsomhed fortsætter, selvom du følger alle anbefalingerne, er det på tide at aftale en tid med din tandlæge. Overfølsomhed kan f.eks. også skyldes karies, der kun kan behandles af en specialist.